La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha alertat que es preveu que Rússia llanci "una gran ofensiva" contra Ucraïna després de preparar-se durant aquests mesos d'hivern. Així ho ha afirmat en una entrevista al Canal 24 Hores de RTVE, on ha admès que les expectatives mostren "un any de guerra absolutament cruel i atroç". La titular de Defensa ha criticat els darrers atacs russos dirigits a objectius civils i ha exposat que "vulneren qualsevol norma del dret de la guerra i amb unes massacres a les poblacions absolutament tremendes". Tot i això, Robles ha destacat la força dels habitants d'Ucraïna, assenyalant que "estan resistint com a veritables herois".

Espanya no enviarà avions a Ucraïna

Margarita Robles ha apuntat, durant la seva intervenció, que Espanya no subministrarà a Ucraïna els avions que ha sol·licitat el president Volodímir Zelenski perquè "no els té". El mandatari ucraïnès va fer aquesta petició des de Londres per poder fer front a l'ofensiva russa, i posteriorment la va reiterar a Brussel·les (Bèlgica) davant els líders de la Unió Europea. La ministra espanyola ha volgut deixar clar que, des de l'inici de la guerra, Espanya s'ha bolcat amb Ucraïna en "l'ajuda humanitària i en l'ajuda mitjançant l'enviament de material militar per defensar-se".

Robles també s'ha referit a l'enviament dels carros de combat Leopard que farà Espanya, però ha evitat revelar la data. En aquest sentit, ha recordat que sempre han estat "molt discrets en tota aquesta matèria perquè hi ha moltes qüestions que estan al voltant de les trameses militars". 

Els atacs de Rússia

Aquest divendres, Rússia va llançar un nou atac amb míssils sobre Kíiv. La capital ucraïnesa va registrar diverses explosions "com a part de l'últim atac massiu amb míssils de Rússia contra Ucraïna", segons han informat les autoritats locals. D'altra banda, les Forces Aèries d'Ucraïna van confirmar la destrucció de cinc míssils "Kalibr" i cinc drons kamikaze "Shahed", de fabricació iraniana, que Rússia va utilitzar també aquest divendres per atacar territori ucraïnès. 

Els atacs es van produir poques hores després de la visita oficial de Zelenski a països europeus i de la seva participació en la Cimera Europea a Brussel·les. És per això que des d'Ucraïna consideren que aquesta podria ser la resposta del Kremlin al tour del mandatari ucraïnès i una advertència cap als aliats de Kíiv. A més a més, el portaveu de la Força Aèria ucraïnesa Iuri Ihnat ha assenyalat que també pot ser un "atac de reconeixement" de Rússia abans d'una possible gran ofensiva. Tal com ha advertit Margarita Robles, els governs occidentals apunten que Vladímir Putin pot posar en marxa una ofensiva abans d'acabar el mes, coincidint amb l'aniversari de l'inici de la invasió a Ucraïna.