ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Tot ha quedat en un ensurt. Un projectil rus ha impactat en el cotxe d'un periodista d'RTVE a Ucraïna. El vehicle de l'enviat especial de Ràdio Nacional d'Espanya (RNE), Fran Sevilla, ha rebut l'impacte d'un projectil d'artilleria russa aquest dimarts en el sud de Zaporíjia (sud-est del país) quan viatjava cap a la ciutat portuària de Mariúpol, junt amb un altre periodista brasiler i el conductor. "Tots es troben fora de perill i el cotxe en què viatjaven ha quedat força malmès: han rebentat els vidres i hi ha trossos de metralla incrustats", explica la televisió pública espanyola. Així mateix, "el projectil ha caigut on eren, a prop d'una cruïlla de carretera on hi ha l'última posició de la defensa ucraïnesa". "Tots tres han hagut d'abandonar el vehicle, tirar-se a terra i esperar una hora, parapetats, que cessessin els trets de l'artilleria, per poder sortir ràpidament de la zona", ha relatat el mitjà.

El mateix Sevilla ha contat l'incident directament a RTVE, tot assenyalant que acabava de ser "atacat per l'artilleria russa". "Ens trobem al sud de Zaporíjia, a prop de la localitat de Mariúpol. El cotxe ha quedat bastant danyat, es poden veure els cristalls. Estàvem en aquest encreuament, on hi ha l'última posició de la defensa ucraïnesa i on ha caigut un projectil. Estem fora de perill tant el conductor, com jo i com un altre periodista brasiler que ens acompanyava. Es poden veure perfectament els danys en el cotxe, que ha quedat bastant destrossat", ha detallat, just abans d'un nou atac rus sobre la seva posició. En el vídeo es veu l'ensurt i com s'ha de protegir. Així doncs, s'ha parapetat al costat de l'últim "checkpoint" de les forces ucraïneses fins que ha pogut abandonar la zona amb la màxima velocitat possible.

Quan ja ha abandonat la zona, el reporter ha explicat en una piulada la seva experiència. "Els periodistes no hem de ser protagonistes. Quan ho som, alguna cosa no està bé. Avui hem viscut un d'aquests moments. Només puc pensar que si això ens passa a nosaltres, és infinitament pitjor el que els hi ocorre i pateixen els civils, que ni tan sols tenen la possibilitat d'escapar", ha reflexionat. A més, ha afegit algunes imatges del cotxe.

Just aquest dimarts, Rússia ha assegurat que ha pres el control "d'importants territoris" en el Donbass, la regió de Kherson i part de les regions de Khàrkiv, Mikolaiv i Zaporíjia, on es trobava Sevilla. Així ho ha afirmat el cap del Control de la Defensa Nacional de Rússia, el general Mikhaïl Mizintsev, en un comunicat. "En aquests territoris s'està instaurant una vida pacífica, s'estan restablint activament les instal·lacions de suport vital per a la població, la infraestructura social i els serveis d'habitatge i comunals", ha assegurat.