El Govern francès va anunciar la setmana que apujarà els preus del tabac a partir de març, amb un augment mitjana d'un euro als paquets i de dos euros al tabac de cargolar, que juntament amb altres mesures pretenen reduir el tabaquisme al país.

El paquet de vint cigarrets passarà a costar 7,90 euros de mitjana, mentre que el preu de trenta grams de tabac de cargolar serà d'uns 10,50 euros, segons va informar el Ministeri d'Hisenda en un comunicat en el qual va assegurar que un de cada dos fumadors mor a causa del tabac.

La meta de l'Executiu, que ja va augmentar els preus del tabac el novembre passat, és que el 2020 un paquet costi deu euros, i que el 2032 només fumi el 5 % dels menors d'edat, la qual cosa constituiria la primera "generació sense tabac".

Paquet neutre

Aquesta pujada de preus va ser una de les promeses electorals de l'actual president, Emmanuel Macron, que s'afegeix a les mesures preses per l'anterior Govern de François Hollande, qui va establir l'anomenat "paquet neutre", en el qual no apareix el logotip de la marca.

En relació amb aquestes reformes, el ministre d'Hisenda, Gérarld Darmanin, va presentar la setmana passada un protocol per acompanyar els estanquers en la transformació de la seva professió, amb l'objectiu de fer-los menys dependents de l'activitat de venda de tabac.

Ja l'octubre passat el Sindicat d'Estanquers va denunciar aquestes mesures per considerar que posen en risc més de 5.000 llocs de treball, i va insistir en què només fomentaran el comerç il·legal de tabac d'altres països on els preus són menors, com Espanya i Itàlia.