El president de Kosovo, Hashim Thaci, ha dimitit aquest dijous després de confirmar-se les acusacions de crims de guerra en un tribunal internacional per la seva etapa com a líder de la guerrilla albanokosovar que va lluitar contra les forces sèrbies a finals de la dècada dels 90. "No permetré comparèixer davant del tribunal com a president, i dimiteixo avui per protegir la integritat de l'Estat", ha assegurat Thaci.

Hashim Thaci ha anunciat que viatjarà a la Haia, seu del Tribunal Especial per a Kosovo (TEK), per lliurar-se de forma voluntària i defensar davant d'aquesta cort la seva innocència. No va anunciar quan es desplaçarà allà.

El fins avui president ha demanat "cautela" a totes les forces polítiques kosovars per no causar una crisi al país, "que no ha temps de perdre i ha de mantenir la calma". "Avui més que mai no us demano i animo a no perdre l'esperança. Hem aconseguit la llibertat i la independència, i ara desenvolupem l'Estat", ha afirmat.

president Kosoco Hashim Thaci EFE

El president de Kosovo, Hashim Thaci, ha anunciat avui la seva dimissió / EFE

El Tribunal Especial per a Kosovo

El Tribunal Especial per a Kosovo (TEK) va ser creat per jutjar els responsables de crims de guerra i de lesa humanitat presumptament comesos per membres de l'antiga guerrilla albanokosovar de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (UCK) entre 1998 i 2000, durant el conflicte amb les forces de seguretat sèrbies.

L'acusació contra Thaci, i també contra el líder del Partit Democràtic de Kosovo (PDK) i un antic comandant de la guerrilla albanokososovar, Kadri Veseli, va ser anunciada el juliol passat per la fiscalia d'aquest tribunal, però el jutge d'instrucció havia de decidir si confirmava els càrrecs.

La Fiscalia del TEK els va acusar de crims de guerra i de lesa humanitat per presumptes tortures, persecucions i desaparicions forçades entre 1998 i 2000, així com per l'assassinat de 100 persones. El Govern de Kosovo va respondre a l'acusació subratllant que creu "profundament en el just de la lluita de l'UCK per la llibertat" i que "ningú no pot jutjar" aquest comportament.

Independents des del 2008

Kosovo va declarar la seva independència de Sèrbia de forma unilateral el 2008 i al voltant d'un centenar de països han reconegut la seva sobirania, entre ells EE. UU. i la majoria de països de la Unió Europea, però no per altres Estats, com Espanya, la Xina o Rússia.

La presidenta del Parlament, Vjosa Osamani, assumiràs les funcions de cap de l'Estat, un càrrec que pot exercir sis mesos de forma interina, segons la llei kosovar. El mandat de Thaci com a president del país expirava la pròxima primavera.

 

Foto principal: El president de Kosovo durant la roda de premsa en que ha anunciat la seva dimissió / EFE