El ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous un informe sobre Kosovo que insta Espanya, Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre a reconèixer la república balcànica. “El Parlament Europeu destaca que cinc estats de la UE encara no han reconegut Kosovo i els convida a fer-ho; a més, subratlla que el reconeixement seria beneficiós per la normalització de les relacions entre Kosovo i Sèrbia”, recull el text adoptat per 393 vots a favor, 139 en contra i 71 abstencions.

Tant populars com socialistes espanyols s’han desmarcat del vot positiu majoritari de les seves famílies polítiques europees. Mentre que els eurodiputats del PP hi han votat en contra (l’independent del PPE Francesc Gambús hi ha votat a favor) els eurodiputats del PSOE s’hi han abstingut.

Per la seva part, ERC, que ha votat a favor de l'informe, ha demanat a Espanya que reconegui aquells Estats que han nascut de decisions democràtiques en els seus parlaments nacionals, com és el cas de Kosovo. A més a més, ha recordat que, malauradament, el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, ja ha dit en alguna ocasió que l'estat espanyol no canviarà la seva posició en relació a Kosovo.

L'eurodiputat republicà Jordi Solé també ha destacat que el ministre Borrell ja va dir l'any 2009 que la independència de Kosovo era "il·legal" a ulls del dret internacional. 

Fa dos anys, l’Eurocambra va reclamar ja a Espanya, i als altres quatre estats, que reconegués la independència de Kosovo.