Després que fos acomiadada de la seva feina l'any passat, i que la Fiscalia la imputés aquest setembre per vandalisme per haver fet la traveta a diferents refugiats que intentaven creuar la frontera entre Hongria i Sèrbia, entre ells un que portava el seu fill en braços, la reportera hongaresa Petra Laszlo ha estat guardonada amb un premi per un documental sobre la revolució hongaresa del 1956 contra la República i les polítiques soviètiques.

La paradoxa de tot plegat és que aquest reportatge relata com més de 200.000 hongaresos van haver de fugir del país per evitar trobar-se immersos en aquests enfrontaments i van acabar convertint-se, doncs, en refugiats. El portaveu del govern hongarès, Zoltan Kovács, va justificar l'entrega del premi divendres passat sota l'argument que "els refugiats hongaresos del 1956 no són el mateix que els d'avui".

Fa un any, quan Laszlo va perdre la feina al canal N1 d'Hongria i molts tuitaires la titllaven com la "periodista més odiada del món", va excusar-se públicament dient que sentia molt el que havia passat i assegurant: "Pràcticament estic en estat de xoc pel que vaig fer i pel que estan fent amb mi".

Curiosament, un dels refugiats a qui va fer la traveta, Osama Abdul Mohsen, va venir a viure a Espanya en ser contractat per l'Escola Nacional d'Entrenadors de Futbol, però fa poc va ser acomiadat per la seva "dificultat" per aprendre el castellà.