L'humor podria tenir límits a Polònia. El vicepresident del govern polonès, Zbigniew Ziobro, ha llançat un projecte de recollida de firmes per poder modificar el Codi Penal i castigar amb dos anys de presó "fer bromes" sobre l'Església catòlica o "ridiculitzar-la", i amb tres anys les irrupcions a les misses o funerals, informa Efe. Ziobro ha explicat a la premsa que la iniciativa respon a "l'alt nivell d'agressivitat" la qual assegura que pateix l'Església a Polònia. Actualment, ja existeix una norma al país amb una pena similar que castiga ofendre els sentiments religiosos de qualsevol confessió, encara que habitualment, els condemnats només reben una multa. Amb la nova norma, un dels canvis legals proposats consisteix a canviar l'article que condemna "entorpir maliciosament la celebració pública d'un acte religiós de l'Església" tot suprimint la paraula "maliciosament", per tal que es pugui aplicar més àmpliament.

Dos anys de presó per fer acudits sobre l'Església catòlica o difondre'ls

El text preveu castigar amb dos anys de presó crear o difondre qualsevol missatge o imatge que ofereixi una visió jocosa o humorística de l'Església catòlica, i amb tres anys pertorbar qualsevol ritu religiós catòlic, però no protegiria d'aquestes accions a cap altra religió. Jan Kanthak, portaveu de Solidaritat Polònia, ha afirmat aquest divendres que "la profanació d'una sinagoga o mesquita provoca una dura resposta de tots els mitjans. Però després, profanar una església sovint es qualifica de llibertat d'expressió. Per tant, com més inequívoca sigui la llei, i menys espai deixi per a la interpretació, millor". El mes passat, una dona polonesa de Poznán va ser condemnada a pagar uns 420 euros per llançar tres ous contra la porta d'una església durant una manifestació contra la criminalització de l'avortament. D'altra banda, el passat dia 26, la façana d'una església de Lublin on s'anava a celebrar una conferència per debatre la forma d'aquesta proposta va aparèixer amb pintades que deien "que els pedòfils siguin condemnats, no les dones".

El vicepresident Ziobro, que exerceix també els càrrecs de ministre de Justícia i de fiscal general de l'Estat, promou el projecte a través del partit que presideix, Solidaritat Polònia, que governa Polònia juntament amb l'ultraconservador PiS (Llei i Justícia) des de 2015. La proposta pretén recollir les 100.000 signatures necessàries perquè es pugui votar al Parlament sota la fórmula de proposta ciutadana, malgrat que el partit de Ziobro ja va presentar anteriorment un projecte de llei similar que no va ser aprovat. "No és que vulguem posar el PiS contra la paret, però volem demostrar que els ciutadans volen aquest canvi", ha explicat a la premsa el portaveu de Solidaritat Polònia.