La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dijous a Varsòvia el desbloqueig dels fons europeus per al pla de recuperació postpandèmia de Polònia, condicionat al compliment de reformes en el sistema judicial. Aquesta decisió, tan esperada pel país, ha estat retardada durant més d'un any a causa de la reforma judicial empresa pel govern ultradretà polonès i que, segons Brussel·les, és incompatible amb la independència judicial i lesiona l'Estat de Dret, informa Efe. "La UE seguirà atentament l'evolució de les reformes poloneses en tres punts: liquidació de la Cambra Disciplinària, readmissió de jutges destituïts i reforma del sistema judicial," ha advertit Von der Leyen. Amb tot, els estats membres encara han d'aprovar el paquet d'ajuts.

Ucraïna

En la compareixença conjunta davant la premsa a Varsòvia, Von der Leyen, el president polonès, Andrzej Duda, i el primer ministre, Mateusz Morawiecki, han relacionat la decisió de desbloquejar els fons amb la solidaritat europea entre Estats i la seva unitat en el suport a Ucraïna, en especial l'acollida de milions de refugiats ucraïnesos per part de Polònia. A més, la presidenta de la Comissió ha subratllat la necessitat que Polònia acati les exigències d'independència judicial i respecte a l'estat de dret per accedir als fons.

Fons

Malgrat que el desbloqueig hagi estat presentat per l'executiu com "un èxit polonès", aquest pas no assegura la transferència dels 35.400 milions d'euros. En primer lloc, els Estats membres de la Unió Europea hauran d'aprovar el 17 de juny a Luxemburg el pressupost polonès i, si els avenços en llibertat judicial que Polònia dugui a terme resulten satisfactoris per a Brussel·les, començarà el desemborsament esglaonat dels diners amb l'arribada de la primera part dels fons previst per al setembre. La previsió de despeses presentada pel govern de Morawiecki destina un 43 % de les inversions al clima i medi ambient i el 20 % a la modernització i digitalització de l'administració. Des de fa mesos, el govern polonès ha caracteritzat com a "històrica" la "transformació" en les infraestructures de tot el país que planeja dur a terme amb aquests fons.