Per primera vegada polítics russos s'han expressat en contra de com el president rus, Vladímir Putin, condueix la guerra d'Ucraïna. El que ha activat les alarmes ha estat el fiasco que l'exèrcit rus va patir la nit de Cap d'Any, quan l'exèrcit ucraïnès va atacar la caserna de Makiivka, al Donetsk ocupat, on hauria mort 400 persones i ferit unes 300 més, tots elles soldats russos. El senador i exviceministre d'Afers Exteriors Grigory Karasin ha demanat públicament obrir una investigació interna per determinar què va fallar. I el diputat Sergei Mironov ha acusat els oficials de ser responsables del desastre per haver ordenat que els soldats s'allotgessin en un edifici sense protecció suficient.

Tal com informa l'Institute for the Study of War (ISW) aquest dimarts, després de l'atac sobre la base russa el Kremlin hauria intentat traslladar les culpes, tot i que sense gaire èxit, al comandament militar de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, per suposadament haver permès que els soldats fessin servir els seus telèfons mòbils i haver escollit aquell edifici com a base. Però els influencers militars russos presents a les xarxes socials, sobretot els partidaris dels mercenaris del Grup Wagner, no s'haurien empassat aquesta excusa i l'haurien titllat de "mentida". Altres sospiten que les tropes guardaven armes i munició al soterrani de l'edifici, cosa que hauria contribuït a fer que l'explosió fos encara més mortífera. "La incapacitat de Putin per a abordar les crítiques i esmenar els defectes de la campanya militar russa pot soscavar la seva credibilitat com a líder de guerra pràctic", indiquen des de l'ISW.

El president de Rússia està rebent crítiques obertes per part de la població, sobretot els afectats directament per la guerra a Ucraïna. El líder rus ha estat incapaç de donar explicacions per l'atac de precisió sobre la base russa. D'altra banda, també ha rebut crítiques a les xarxes socials per com va aparèixer 'desconnectat' de la realitat en el seu discurs de Cap d'Any, en el qual asseguren que es va envoltar d'actors vestits de soldats i on se'l va veure debilitat.

Alguns influencers militars russos l'haurien criticat per no desplaçar-se fins al front i fer costat a les tropes, i per suposadament fer servir actors en comptes de soldats de veritat. Altra vegada, aquesta sospita contrasta amb el seu desig d'aparèixer com un home de guerra involucrat directament en la invasió, tot i que segueix la mateixa línia de no exposar-se en públic de les darreres setmanes. A més a més, també sobta que en el discurs se'l veiés tossint diverses vegades, encara que aparentment les imatges estiguessin editades, tot projectant una imatge d'humanitat i vulnerabilitat no gens usual per a Putin.