La policia americana ja ha matat cinc afroamericans enmig del carrer i sense aclarir els fets en el que portem d'any. L'últim Dijon Kizzee, un noi de Los Àngeles que va rebre vint trets per l'esquena per una suposada infracció de trànsit mentre conduïa la seva bicicleta pels carrers de Westmont, al sud d'aquesta ciutat californiana. Dos xèrifs de la LA County van disparar-li a plena llum del dia i les defenses denuncien que aquesta delegació policial no té ni l'obligació de portar càmeres de seguretat incorporades. Per això, fan una crida per trobar qualsevol prova que pugui demostrar la brutalitat dels fets.

dijon kizzee

Dijon Kizzee / Foto: @AttorneyCrump

Per la seva banda, les forces de seguretat argumenten que Kizzee va ser detingut per una suposada "violació dels codis de circulació amb bicicleta" però que hauria intentat fugir i se li va caure una bossa de roba que portava. En ella, van descobrir una pistola que Kizzee no va arribar ni a recollir del terra però asseguren que va intentar donar una puntada de peu a la cara d'un dels dos policies. És aleshores quan es va produir el tiroteig i el van rematar amb vint trets seguits. El ciclista va caure estès a terra i no van recollir el cadàver fins al cap d'unes hores.

f2b114f7592086461fc39b27b7d792be816d4e4fLes ties de la víctima encapçalen les protestes contra la policia americana / Foto: EFE

Les protestes al carrer no s'han fet esperar. Fins a un centenar de persones es van presentar a les portes de la comissaria del xèrif i s'han estès a tota la ciutat. Brandon Dean, el cap de la policia, ha assegurat que els fets s'estan investigant tot i que, de moment, no han estat capaços ni d'especificar quines normes de circulació estava infringint Kizzee. 

Mentre Donald Trump pregona a Kenosha -escenari del penúltim assassinat policial a un altre ciutadà afroamericà Jacob Blake-, que les forces de seguretat han de respondre amb més contundència les protestes contra el racisme, els lamentables successos es reprodueixen. El president dels Estats Units ha definit de "terrorisme domèstic" els moviments socials com el Black Lives Matter i assegura que és l'esquerra radical del país qui desvirtua la suposada realitat.