Ja fa un mes que els ucraïnesos viuen enmig d'una guerra d'ençà que va començar la invasió russa. S'allargarà un altre mes? Pol Molas (Barcelona, 1982), president fundador de la Societat d'Estudis Militars (SEM), s'asseu amb ElNacional.cat per parlar sobre quins seran els pròxims esdeveniments en el teatre d'operacions. Si bé coincideix amb la tesi que Rússia ha hagut de reformular el conjunt de l'operació militar que, per errors de càlcul en tots els àmbits, finalment ha esdevingut una guerra convencional, també creu que el conflicte bèl·lic va per llarg. Malgrat les grans pèrdues dels invasors i amb tot el que implicaria allargar una campanya desavantatjosa, Molas creu que Vladímir Putin no donarà la guerra per acabada fins que no trobi "algun assoliment que es pugui vendre al públic rus", per tal d'evitar una humiliació total, "sobretot de cara a qui té el poder de veritat a Rússia: els oligarques, però també l'entramat militar-industrial". 

Molas va fundar la SEM ara fa una dècada, un espai únic a Catalunya amb l'ull posat en una futura república independent. A parer seu, l'organització compleix la labor d'estudiar temes que actualment no es tracten a les facultats de ciències polítiques del país. "Qualsevol moviment seriós" que vol la independència, com ara l'escocès, ha fet passes per idear un exèrcit propi, argumenta. En aquest sentit, Molas no fa concessions: "Si Catalunya fos independent, tindria unes forces de la defensa. Qualsevol altra opció implica ser un protectorat". De fet, creu que la negativa constant de "l'independentisme institucional" a l'hora de tractar la qüestió militar denota la falta de convicció dels líders en el seu propi projecte: "No serem un estat independent si no tenim la nostra política de defensa. Tota la resta és pensament màgic", assevera.

Si Catalunya fos independent, tindria unes forces de la defensa

"Equilibri inestable"

Entrant en matèria, l'expert del SEM corrobora que l'exèrcit rus ha apostat pel desgast d'Ucraïna davant el fracàs de l'operació llampec per desestabilitzar el govern de Volodímir Zelenski: "La guerra no s'ha acabat encara, estem en un equilibri inestable", en el qual no s'esperen grans avenços per cap de les parts. En aquest sentit, Molas preveu que s'intensifiquin els atacs d'artilleria sobre les ciutats, fet que augura encara més morts entre la població civil. Així i tot, també creu que l'exèrcit es podria veure forçat a parar en les setmanes vinents a causa de les greus manques de subministrament i provisions a tots els fronts. Actualment, assenyala, l'exèrcit rus només rep subministrament a través d'una línia ferroviària connectada amb Bielorússia. Però fins i tot aquesta connexió és fràgil i ja ha estat sabotejada. Preguntat pels moviments sobre el teatre d'operacions que es poden esperar en els dies vinents, Molas veu una oportunitat per a Ucraïna en "la bossa que s'està formant al nord de Kíiv". Segons l'expert, "si l'aconsegueixen tancar, serà una injecció de moral enorme" per a la resistència, i "podrien fer que es rendissin uns 10.000 efectius russos", calcula.

La guerra no s'ha acabat encara, estem en un equilibri inestable

L'estètica i la pau

Pel que fa a les declaracions fetes en els darrers dies per part de l'OTAN i la UE sobre reforçar els fronts de l'est, incrementar la despesa destinada a la defensa i crear un exèrcit propi, Molas creu que són majoritàriament per "estètica". En el marc del conflicte bèl·lic, aquests desenvolupaments "tenen poca rellevància", i el que sí que "el que compta de debò" és tenir forces que es puguin desplegar molt ràpidament, quelcom que l'OTAN ja va fer el 2018 amb els "NATO response initiativesfour thirties". Pel que fa a la negociació de la pau, i malgrat que en les darreres setmanes l'exèrcit rus es pugui estancar per complet, Molas veu un problema en les milícies d'extrema dreta ucraïneses, que actualment "són la línia dura" en el front, i que podrien tenir "pes a escala fàctica" si "no es desgasten prou". A l'hora d'arribar a acords amb els russos, “és difícil que es pugui raonar la pau” si aquestes milícies armades tenen suficient poder, conclou.