La UE ha acordat la creació d'un exèrcit de desplegament ràpid, que estarà format per 5.000 soldats, i que estarà plenament operacional el 2025. Aquesta és una de les propostes que contempla la denominada Brúixola estratègica, el sistema de defensa europeu. La formació es basarà en els batallons amb què ja comptava la UE però que mai s'han arribat a utilitzar, serà modular i tindrà components terrestres, aeris i marítims. "L'entorn de seguretat més hostil requereix que fem un gran salt i augmentem la capacitat i voluntat d'actuació, reforcem la capacitat de recuperació i invertim més i millor en les capacitats de defensa", ha assenyalat el Consell de la UE en un comunicat. La UE està convençuda que amb més força i capacitat a nivell militar podrà “contribuir positivament a la seguretat mundial i transatlàntica”, en complementarietat amb l'OTAN, i deixa clar que aquesta “seguirà sent la base de la defensa col·lectiva dels seus membres”.

Els ministres d'Exteriors i Defensa de la Unió Europea han aprovat avui aquesta nova estratègia de defensa amb què la UE vol guanyar en autonomia per convertir-se en un proveïdor de seguretat internacional, invertint més i de manera més coordinada en capacitats. Presentada per l'alt representant comunitari per a Assumptes Exteriors, Josep Borrell, el novembre passat, el document ha hagut de ser modificat mentre ho negociaven els Vint-i-set, per tenir en compte l'efecte de la invasió russa d'Ucraïna i preparar millor la UE davant esdeveniments com una guerra en sòl europeu. D'aquesta manera, la UE es dota d'un “ambiciós pla d'acció” per reforçar la política de seguretat i defensa d'aquí al 2030 amb objectius i terminis concrets, i tenir més capacitat d'actuar i col·laborar amb els seus socis per salvaguardar-ne els valors".

A més, la UE es prepararà per desplegar 200 experts en missions de la Política Comuna de Seguretat i Defensa (PCSD) totalment equipats en un termini de 30 dies, fins i tot en entorns complexos, així com per realitzar regularment exercicis en viu a terra i al mar. Es millorarà la mobilitat militar i es reforçaran les missions i operacions civils i militars de la PCSD promovent un procés de presa de decisions ràpid i més flexible, garantint més solidaritat financera. Els Vint-i-set es comprometen així mateix a utilitzar plenament el Fons Europeu de Suport a la Pau (FEAP) per donar suport als seus socis, com ja han fet recentment amb Ucraïna. Reforçar la capacitat d'anticipar, dissuadir i respondre a les amenaces serà un altre dels objectius, per això la UE potenciarà les seves capacitats d'anàlisi d'intel·ligència i desenvoluparà una “caixa d'eines” per detectar i respondre a una àmplia gamma d'amenaces híbrides. Preveu també establir una política de ciberdefensa, una gamma d'instruments per aturar la manipulació i la interferència en la informació que arribin des de l'estranger, desenvolupar una estratègia espacial per a seguretat i la defensa i reforçar el paper de la UE en la seguretat marítima.

Per respondre a aquestes demandes, els Estats membres es comprometen a augmentar substancialment la despesa en defensa i a reforçar la base tecnològica i industrial europea. Per això, la UE proporcionarà més incentius perquè els Estats membres col·laborin en el desenvolupament de capacitats i inverteixin conjuntament, amb vista a cobrir llacunes estratègiques i reduir les dependències tecnològiques i industrials. Per acabar, la UE reforçarà la seva cooperació amb socis estratègics com l'OTAN i l'ONU, i associacions regionals com la Unió Africana, l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i l'Associació de Nacions d'Àsia Sudoriental (ASEAN) . També buscarà avançar en les associacions amb els Estats Units, el Canadà, Noruega, el Regne Unit o el Japó, i millorar el diàleg i la cooperació amb els Balcans Occidentals, Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, promovent la participació a missions i operacions de la PCSD. Els líders de la UE donaran suport a la Brúixola Estratègica en una cimera aquest dijous i divendres a Brussel·les.