Rússia està notant que les fàbriques per produir la seva vacuna Sputnik V s'estan quedant petites. És per això que ja està recorrent a empreses xineses per fabricar la vacuna per mirar d'accelerar la producció a mesura que augmenta la demanda de la injecció. Segons informava l'agència de notícies AP fa uns dies, Rússia ha anunciat tres acords per un total de 260 milions de dosis amb companyies de vacunes xineses en les últimes setmanes. Es tracta d'una decisió que podria significar un accés més ràpid a la vacuna per als països de l'Amèrica Llatina, Àfrica i l'Orient Mitjà, que han demanat dosis de la vacuna russa a cabassos. 

Així doncs, quan la vacuna russa es comenci a descarregar en diferents països d'arreu del món portarà l'etiqueta de "Fet a la Xina". La Sputnik V ha estat aprovada per al seu ús en més de 60 països, incloent-hi  Mèxic, l'Índia i Argentina. Els acords són un símbol de com els objectius internacionals en relació amb les vacunes de la Xina i Rússia estan cada vegada més alineats. D'aquesta manera, sobre el paper queda que ajuden els països en vies de desenvolupament mentre altres actors internacionals només hi envien les dosis sobrants de vacuna

L'estratègia de Rússia i la Xina

Segons recull la CNN, un estudi de la Universitat de Duke destaca que, mentre alguns països com el Canadà, Regne Unit o Nova Zelanda han comprat prou vacunes per a vacunar la seva població més de tres vegades, altres només n'han rebut per a la meitat dels seus ciutadans.

vacuna xinesa sinopharm efe

La vacuna xinesa de Sinopharm –Vero Cell– en un pavelló de vacunació massiva a Skopje, Macedònia del Nord / Efe

Així, l'expert en relacions entre la Xina i Rússia i excap de l'ambaixada d'Austràlia a Moscou Bobo Lo ha explicat que tant Moscou com Pequín han vist una oportunitat per posicionar-se amb la crisi del coronavirus i han guanyat influència. "És útil per a ells assenyalar que Occident està sent egoista en limitar la distribució de vacunes als països en vies de desenvolupament", ha constatat. "És una narrativa realment convenient, tant per a Pequín com per a Moscou", detallava a la cadena nord-americana. 

Però, si no ens quedem només en la superfície, hi ha més coses. La mateixa CNN recorda que hi ha un punt fosc en tot plegat. I és que en els últims mesos, ambdós països han centrat esforços en la desinformació i a restar confiança i seguretat a les vacunes dels EUA, del Regne Unit o Europa, com Pfizer i AstraZeneca, tal com assenyala la professora de ciències polítiques de la Virginia Commonwealth University Judyth Twigg

Rússia va fer el primer pas

Rússia va ser el primer país a anunciar que havia produït una vacuna contra el coronavirus durant el mes d'agost de l'any passat. Els dubtes que va generar que es registrés una vacuna tan de pressa van quedar atenuats per un estudi del The Lancet que va dir que la Sputnik V tenia una efectivitat del 91,6%. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté una dosi de la vacuna russa Sputnik V a Sri Lanka / Efe