Les pitjors 24 hores per a l'exèrcit rus han arribat quan gairebé fa un any que va començar la guerra a Ucraïna. L'exèrcit ucraïnès ha afirmat aquest dimarts que les últimes 24 hores han estat les més mortíferes de la guerra per a les tropes russes. Ha augmentat el seu recompte de militars russos morts en 1.030 durant la nit, fent un total de 133.190, l'augment diari més gran de morts de militars russos des que va començar la guerra el febrer del 2022.

Rússia també ha dit que ha matat un gran nombre de soldats ucraïnesos en les últimes setmanes, al·legant que va infligir baixes durant el mes de gener. Les xifres, però, no s'han pogut verificar de manera independent. Malgrat tot, l'afirmació que ha estat la lluita o batalla més mortífera fins ara s'ajusta a les descripcions de tots dos bàndols d'una creixent campanya de guerra de trinxeres de contacte proper a l'est d'Ucraïna. 

Ucraïna espera més armes

En aquest context, i després de les peticions per rebre més tancs Leopard 2 per afrontar un nou embat de les tropes russes, els països responen. Alemanya, Dinamarca i Països Baixos han anunciat que tenen intenció de proporcionar a Ucraïna, com a mínim, 100 tancs de combat Leopard 1 arreglats i adaptats. En una declaració conjunta, els seus ministres de defensa han dit que l'enviament de Leopard 1 més antic era part d'un esforç per "donar suport a Ucraïna en un esforç per resistir a l'agressió russa". L'entrega serà efectiva "en els pròxims mesos" i inclouria suport logístic i capacitació. 

Per altra banda, el Ministeri de Defensa d'Alemanya ha dit que els tancs Leopard 2A6 estaran disponibles per a Ucraïna a finals de març. El cap del fabricant d'armes alemany Rheinmetall també ha dit que espera enviar entre 20 i 25 tancs Leopard 1 a Ucraïna aquest any. 

L'objectiu de Rússia per a aquest febrer

Les tropes russes estan maquinant alguna cosa. L'objectiu és acorralar les tropes ucraïneses a la regió del Donbass, mentre que Moscou continua enviant més tropes addicionals per a una ofensiva esperada en les pròximes setmanes, potser apuntant a la regió de Lugansk. Setmanes d'intensos combats han continuat a la ciutat de Bakhmut i les localitats de Soledar i Vuhledar, segons ha exposat l'oficina presidencial d'Ucraïna.

"Les batalles per la regió s'estan intensificant", ha dit Pavlo Kirilenko, governador de Donetsk, en declaracions a la televisió. "Els russos estan posant en marxa noves unitats a la batalla i erradicant pobles i municipis". Les tropes russes estan ubicades a la regió de Donetsk, que juntament amb la veïna Lugansk formen la regió del Donbass.

Precisament a Lugansk, el governador Serhiy Haidai, ha dit que els bombardejos havien disminuït perquè "els russos han estat estalviant municions per a una ofensiva a gran escala". Parlant amb el mitjà de notícies Vot Tak, ha dit que "cada vegada més" reservistes russos es dirigien cap a Lugansk, després que els informes de Moscou asseguraven que estaven acumulant tancs i personal a la regió de Lugansk en els últims mesos. "Probablement, necessiten uns 10 dies per tal de reunir les reserves", ha exposat el mateix Haidai. Per tant, tot plegat podria comportar que estiguessin preparant una ofensiva durant la segona quinzena de febrer. 

 

Imatge principal: un grup de persones camina pel carrer després d'un bombardeig a Khàrkiv / Efe