El futur de l'expresident del Perú, Pedro Castillo, es troba a la presó, ja que el jutge Juan Carlos Checkley ha considerat necessari dictar presó preventiva mentre se l'investiga pels delictes de rebel·lió i conspiració pel fallit autocop d'Estat del passat 7 de desembre. "Dictar presó preventiva pel termini de 18 mesos contra l'imputat Pedro Castillo (...) qui es troba amb mandat de detenció preliminar que es computa des del 7 de desembre del 2022 fins al 6 de juny del 2024", ha exposat el jutge. 

D'aquesta manera, Checkley ha acceptat la petició de la Fiscalia, que considerava que hi havia perill de fuga. Un perill fonamentat en les accions de Castillo el mateix dia 7 de desembre, quan poc abans de ser destituït va intentar acudir a l'ambaixada de Mèxic a Lima per demanar asil

Castillo serà investigat com a presumpte coautor dels delictes de rebel·lió i conspiració, així com presumpte autor dels delictes d'abús d'autoritat i greu pertorbació de la tranquil·litat pública. La investigació ha estat qualificada de "complexa" pel Ministeri Públic i tindrà una durada de vuit mesos. Actualment, Castillo compleix es troba arrestat. 

Augmenten els morts a les protestes

Malgrat que s'ha declarat l'estat d'emergència al Perú arran de les protestes derivades del cop d'Estat i la seva gestió. Fins al moment, 17 persones han mort en les manifestacions que s'han estès per tot el país. Nou d'aquestes persones han mort en les darreres hores. 

Un dels focus de les protestes ha estat la regió d'Ayacuccho. L'administració d'aquest territori ha emès un comunicat en què responsabilitza de les morts la nova presidenta Dina Boluarte, els ministres d'Interior, de Defensa i afirma que aquests han de "renunciar immediatament al càrrec", i també demana la censura de la taula directiva del Congrés de la República per poder instal·lar un govern de transició. A més, demana que s'aturi immediatament l'ús de les armes de foc i la repressió per part de les Forces Armades i la Policia Nacional.

Així doncs, malgrat la declaració de l'estat d'emergència i el desplegament de les autoritats al carrer, les protestes continuen i mostren el malestar de molts ciutadans peruans, qui mostren el seu descontentament amb la gestió de la crisi política i amb la nova presidenta. Molts dels manifestants reclamen unes eleccions.  El règim d'estat d'emergència decretat pel govern en l'àmbit nacional es preveu que duri 30 dies i cerca controlar les protestes.