Hauria pogut ser una tragèdia, una més als Estats Units, que encara estan en xoc per l'última massacre en una escola on van morir a trets fins a 21 persones, 19 d'aquestes nens. La policia va arribar a temps en aquest vas i va evitar que la localitat de Couer d'Alene al estat d'Idaho acabes també tenyida de sang. En una marxa per reivindicar la defensa dels drets LGTBI embarcada en el mes de l'Orgull d'aquest col·lectiu, tot i que el dia gran és el 28 de juny, el grup d'extrema dreta Patriot Front tenia plantejat organitzar disturbis. Aquesta informació de The New York Times ha encés totes les alarmes i ha creat molta incertesa. Però, qui són i que reclamen els membres d'aquest grup?  

31 detinguts 

En total es van detenir 31 membres, arribats d'arreu dels Estats Units, i estan acusats de conspiració, tot i que els càrrecs poden anar més enllà a mesura que es vagi investigant. Ara per ara, estan en llibertat sota fiança. Primer cal entendre el concepte de supremacista blanc, que es refereix a aquelles persones que consideren que formen part d'una societat, raça o organització superior a tota la resta. En el cas dels EUA, suposa la dominació dels homes blancs per sobre dels afroamericans, per exemple, o de les persones migrades, i reclama que se separi la població en funció del seu color de pell, la seva religió o el seu origen. 

Fundat el 2017, no són, ni de lluny, l'únic grup que defensa aquesta ideologia, hereva del Ku Klux Klan, supremacista, neofeixista i nacionalista blanca. En el seu cas, es tracta d'una escissió d'una altra organització neonazi, Vanguard America, que va sorgir després de la manifestació Unite the Right, també coneguda com a manifestació de Charlottesville, un míting de l'extrema dreta l'agost del 2017 per intentar evitar que es retirés l'estàtua del general nord-americà Robert E. Lee d'un parc de la ciutat. Des del primer moment han fixat com a grans objectius el fet de "tornar a les tradicions i virtuts dels nostres avantpassats". 

"Amèrica necessita homes valents" 

En el seu manifest, que comença amb una cita de George Washington, tot i que també se'n recullen d'altres expresidents i militars nord-americans (tot homes), es pot llegir que la seva intenció és "reforçar-se com un col·lectiu capaç de fer valdre el seu dret a la independència cultural" i fer-ho "des d'una societat governada per aquells que s'han tornat incapaços de preveure cap horitzó més enllà d'ells mateixos", especifiquen que la seva finalitat és "crear una unió d'americans que construeixin el futur", ja que "Amèrica necessita una generació d'homes valents que s'aixequin per defensar el país de amenaces que fan perillar els nostres interessos col·lectius".  

Anant més enllà, en el mateix manifest no s'amaguen del seu racisme, ja que consideren que van ser els seus avantpassats qui van conquistar Amèrica i el seu llegat els correspon a ells i a ningú més: "Un africà pot haver viscut, treballat i fins i tot haver estat classificat com a ciutadà dels Estats Units durant anys, però no ho és. Són africans als EUA. La mateixa regla s'aplica a altres que no són del llinatge fundador del nostre poble, així com aquells que no comparteixen l'inconscient comú que impregna la nostra gran civilització i la diàspora europea", s'hi pot llegir. 

El líder 

Per altra banda, entre els detinguts s'hi troba Thomas Ryan Rousseau, el líder dels supremacistes segons la policia d'Idaho. Segons explica la CNN, des d'adolescent aquest home escrivia columnes en suport dels conservadors nord-americans i va ser un gran defensor de Donald Trump en les eleccoins del 2016. .