El president dels Estats Units, Donald Trump, ha tornat avui a la seva tesi original i va culpar "els dos bàndols" dels xocs violents a Charlottesville (Virgínia). "Crec que hi ha culpa en els dos bàndols. No tinc cap dubte sobre això", va dir Trump en una tensa conferència de premsa, marcada per les crítiques a la seva suau resposta a la demostració de força que grups de l'extrema dreta van fer aquest cap de setmana.

Trump, després d'haver atribuït inicialment responsabilitat a "múltiples parts", finalment havia condemnat aquest dilluns de forma explícita al Ku Klux Klan (KKK), els neonazis i els supremacistes blancs que van protagonitzar els incidents. Avui, tanmateix, ha tornat al seu impuls inicial en un agitat intercanvi amb els periodistes al hall de la torre Trump de Nova York, la que va ser casa seva fins que va arribar a la Casa Blanca.

"Hi va haver un grup d'un costat que va ser dolent i hi va haver un grup de l'altre costat que també va ser molt violent", va dir Trump. "Què passa amb l'alt-left (esquerra alternativa) que va atacar al que vostè anomena alt-right? Tenen alguna culpa?", va etzibar a una periodista.  El president nord-americà va respondre així preguntat per la presumpta responsabilitat de la anomenada "nova dreta" -que li dóna suport de forma incondicional- en els aldarulls del cap de setmana.

Trump va insistir que no tots aquells que van anar a la convocatòria a Virgínia són extremistes i va assegurar que entre ells hi ha gent "molt bona". "He condemnat als neonazis, he condemnat molts grups. Però no tota aquesta gent eren neonazis, creguin-me. No totes aquestes persones eren supremacistes blancs, ni de bon tros", va subratllar.

El president nord-americà va deixar clar que la violència vista a Charlottesville va ser "horrible", però va insistir en diverses ocasions a equiparar els neonazis amb els manifestants que es van donar cita per fer-los front. "Hi va haver un grup, poden anomenar-lo l'esquerra, que va atacar violentament a l'altre grup", va dir Trump, que va subratllar que aquests manifestants a més no comptaven amb un permís de les autoritats, del qual sí que disposaven els grups de dreta.

Minuts abans de tornar a culpar a "els dos bàndols", el president havia defensat la seva decisió de no assenyalar inicialment neonazis i supremacistes blancs com una mostra de serietat. "Abans de fer una declaració, necessito els fets", va subratllar Trump, que va assenyalar a la premsa com a responsable de l'allau de crítiques que li va ploure després de la seva primera reacció als incidents.

L'extrema dreta ha celebrat avui les últimes paraules de Trump, amb l'històric líder del KKK David Duke agraint a Twitter al president la seva "honestedat" i la seva "condemna dels terroristes de izquierda". Mentre, el líder demòcrata en el Senat, Chuck Schumer, ha criticat l'equidistància del mandatari en un comunicat.