La policia de Texas canvia de versió i demana disculpes per la seva actuació davant el tiroteig que va acabar amb la mort de dinou infants i dues professores en una escola. Més concretament, el coronel Steven McCraw, director del Departament de Seguretat Pública de Texas, ha admès en una roda de premsa aquest divendres que no tirar la porta a terra i entrar per la força a la classe va ser la "decisió incorrecta" en aquella situació, i ha afegit que "si pensés que ajudés, us demanaria disculpes". La policia ha respost així a la indignació generalitzada pel període de quaranta minuts que va transcórrer d'ençà que els agents van arribar a l'escola fins que van entrar a l'aula on Salvador Ramos, el pistoler de 18 anys, s'havia atrinxerat. Segons la versió de McCraw, en el moment que els agents van deixar de sentir trets dins la classe, van canviar el protocol d'actuació d'"atacant actiu" a "sospitós atrinxerat", i per això van esperar l'arribada de reforços, que, curiosament, van arribar de la mà d'una unitat tàctica desplegada per la policia fronterera.

40 minuts

Un cop desplaçats a l'escola d'Uvalde, les forces de seguretat de Texas van trigar 40 minuts a entrar a l'aula on el pistoler va matar dinou infants i dues professores. Mentre la policia esperava els reforços i no va realitzar cap intent d'entrar a l'aula per la força, hi havia 19 agents desplegats al col·legi. "(El cap policial) va considerar que hi havia temps i que ja no hi havia més nens en perill. Òbviament, sí que n'hi havia i l'atacant seguia actiu. Va ser la decisió incorrecta i no hi ha cap excusa que valgui", ha reconegut McCraw davant els mitjans, i ha responsabilitzat el policia amb el rang més alt que es trobava al lloc dels fets. Les 21 víctimes mortals del tiroteig es trobaven en la mateixa aula, però quan la Policia finalment va aconseguir accedir, també va trobar en ella a nens amb vida. Aquesta ha estat la resposta oficial de les autoritats davant l'allau de crítiques de les famílies afectades per la tragèdia i la incògnita de per què van trigar tant a entrar a l'aula. D'altra banda, els nens atrapats a l'aula no van parar de trucar a la policia perquè actuessin, segons informen alguns mitjans nord-americans, fet que posa en dubte que el canvi de protocol fos adequat.

Salvador Ramos

Salvador Ramos va enviar una sèrie de missatges de text a través d'Instagram hores abans de dur a terme els atacs. Els missatges, que ara han sortit a la llum, els ha publicat una jove resident de Los Angeles (Califòrnia), i mostren l'elevat grau de planificació de Ramos a l'hora de perpetrar els terribles crims, així com la necessitat de comunicar l'atrocitat que es disposava a cometre. Els missatges daten de tan sols dues hores abans que comencés el tiroteig. Les converses que la jove ha revelat comencen el dia dotze de maig quan el noi inicia li pregunta si farà "repost" de les fotografies d'armes que ell ha publicat en el seu compte. Ella respon un sec "Què?", i la conversa sembla que acaba, fins que el passat divendres vint de maig ell publica una història a Instagram mostrant els fusells d'assalt i etiqueta l'usuari de la noia. La jove demana explicacions a Ramos, expressa la seva confusió davant les fotografies, i diu que és "verdaderament aterridor" perquè, segons es pot llegir als missatges, "pràcticament no et conec i m'etiquetes a una fotografia d'armes". Ell respon amb fanfarroneria, dient-li que "hauria d'estar agraïda que l'ha esmentat" a la imatge. Els joves no tornen a intercanviar missatges fins hores abans del macabre tiroteig, quan Ramos torna a iniciar una conversa, que aparentment sembla casual, amb la noia. Després de saludar-la, ell escriu "Estic a punt de", però no acaba la frase. La noia reclama explicacions, però ell no especifica res: "T'ho explicaré abans de les onze, en una hora t'escriuré". En els següents missatges, el jove mostra nerviosisme: "Però tu M'HAS DE RESPONDRE. Tinc un petit secret que vull explicar-te", escriu el jove, acompanyant els missatges d'una emoticona que somriu. Ella li detalla que està malalta però que, si està desperta, promet respondre-li. Ja a un quart de deu del matí, dues hores abans del tiroteig, el jove envia un missatge a la noia dient-li "ima air out". Aquest últim missatge deixa a la jove clarament preocupada, perquè, si bé pot entendre's com que se n'anava a fer una volta, els joves estatunidencs utilitzen aquest verb per a referir-se a tiroteigs (concretament, a disparar a través de les finestres), desfer-se d'algú, o posar algú al seu lloc.