El partit socialdemòcrata CHP, la formació que encapçala l'oposició al govern del president turc Recep Tayyip Erdogan, s'ha proclamat vencedor de les eleccions municipals d'aquest diumenge a Turquia, en liderar el recompte a les ciutats més importants del país i també en el percentatge total de vots. Amb el 58 % de les paperetes escrutades, el CHP manté un avantatge de 250.000 vots a tot el país respecte a la formació d'Erdogan, l'islamista AKP, que ha patit una gran patacada en comparació dels anteriors comicis locals.

El CHP, sigles del Partit Republicà del Poble, ha aconseguit mantenir les grans ciutats d'Istanbul i Ankara, a les quals ja va assolir la victòria el 2019, i ha sumat vots en municipis com Bursa, quarta ciutat del país i on l'AKP s'acostuma a imposar amb força. "Avui, els votants han decidit canviar i posar fi al desequilibri del poder. El CHP ha obtingut una victòria històrica", ha afirmat en roda de premsa el president de la formació, Özgür Özel, que ha assegurat que amb els comicis d'aquest 31 de març "s'ha donat un missatge clar al govern". "Volem que ens tornin l'Estat de dret, un país de tots els colors, on les diferències són riquesa", ha subratllat Özel, en un discurs transmès en directe per la cadena NTV.

Malgrat el to desafiant, el líder del CHP ha llançat un missatge a Erdogan, estenent-li la mà. "No hi ha perdedor amb aquest triomf, ningú no s'hauria de sentir derrotat amb la nostra victòria. S'ha premiat la bona gestió i ha castigat la dolenta", ha insistit. En aquesta línia, ha demanat als simpatitzants del seu partit "celebrar de la manera més silenciosa i íntima possible, sense molestar els seguidors d'altres formacions", deixant enrere possibles venjances per les derrotes passades.

D'aquesta manera, si els resultats escrutats al 58% es confirmen, l'AKP d'Erdogan només haurà guanyat en 25 províncies, mentre que fins ara en governava 38. Per contra, el CHP ha aconseguit la victòria en 35, deixant lluny les 23 que tenia des del 2019. D'entre totes les ciutats, destaca el cas d'Istanbul, on l'actual alcalde, el socialdemòcrata Ekrem Imamoğlu, té un avantatge de gairebé 10 punts i més de mig milió de vots, amb el 70% ja escrutat. A Ankara, l'alcalde del CHP, Mansur Yavas, lidera, fins i tot, un avantatge de 25 punts; a Esmirna, el CHP té 11 punts en avantatge, i a Bursa, més de 7.

Un dels principals motius d'aquesta derrota electoral d'Erdogan és l'augment de vots al partit islamista fonamentalista Yeniden Refah (YRP), aliat del govern d'AKP. Si bé només lidera la votació en dues províncies, la formació guanya importància i se situa com a quarta força a Turquia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!