El Regne Unit sembla encaminar-se cap a una sortida dura de la Unió Europea (UE) amb una escalada demolidora de la formació del Brexit del populista Nigel Farage en les eleccions europees, en les que els votants van castigar als grans partits després del fracàs en concretar el "divorci" de Brussel·les. El Partit del Brexit, creat a començaments d'any per l'antic líder del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), apareix com la força més votada i la que enviarà el major nombre d'eurodiputats al Parlament europeu, amb almenys 28 escons, quan ja s'ha escrutat gran part de les regions on es va votar.

Al Regne Unit li corresponen 73 escons en el Parlament, si bé aquests eurodiputats només ocuparan els seus escons fins que el país surti del bloc europeu, previsiblement el proper 31 d'octubre si no hi ha un nou retard del Brexit. Encara que els resultats finals es coneixeran dilluns o fins i tot dimarts, una vegada comptats els vots a Irlanda del Nord, el missatge dels votants és clarament a favor del Brexit, sigui com sigui.

Els Liberals, molt per darrere del Brexit

Els proeuropeus del Partit Liberal Demòcrata, que demana un segon referèndum, s'han situat en segon lloc, amb almenys 15 eurodiputats fins al moment i el 20,3% dels vots. Malgrat que els liberaldemòcrates de Vince Cable es queden segons, estan molt per darrere del Partit del Brexit, que ha aconseguit atreure el vot de molts conservadors desencisats amb la mà negociadora del Govern de Theresa May, segons els experts.

Aquests resultats posen de manifest que els votants s'han decantat per les dues formacions que oferien claredat sobre la retirada del país del bloc europeu: uns per la sortida (Partit del Brexit) i els altres per la permanència (Liberaldemòcrata). A diferència dels principals partits, Farage va fer una forta campanya per a aquests comicis i en cada míting en què va participar es va donar un bany de multituds amb els seus discursos senzills i directes, i provant de mostrar una imatge d'home proper.

Durant la seva campanya, Farage no va deixar d'insistir que el que estava en joc en aquests comicis era la democràcia mentre va denunciar la incapacitat de May per treure el país de la UE. En guanyar per la regió del sud-est d'Anglaterra, Farage va qualificar el resultat per a la seva formació d'"enorme" i va assegurar que els votants "han fet classe" al Govern "tory" sobre el que vol la població: sortir finalment del bloc europeu.

Noves eleccions?

A més, el polític antiimmigració va recalcar que si el Regne Unit no surt de la UE el proper 31 d'octubre -la nova data fixada-, els principals partits tornaran a patir derrotes a les urnes. Més de 40 milions de persones estaven dijous cridades|trucades a les urnes al Regne Unit, però la participació electoral va arribar al 37%, dos punts per sobre de la de les eleccions de 2014.

El Regne Unit no tenia previst participar en aquests comicis pel procés del Brexit, després que els ciutadans votessin en un referèndum celebrat el juny de 2016 a favor de sortir de la UE. Gairebé tres anys després del plebiscit, que va tenir una participació de més del 70%, el Govern conservador no va poder aconseguir que l'acord del Brexit negociat amb la UE pogués superar el tràmit parlamentari ni tampoc va aconseguir un pacte amb els laboristes per assolir un consens que permetés trencar l'actual punt mort.

Una vegada el Regne Unit surti de la UE, els seus 73 escons hauran de ser repartits entre altres països, però fins que això passi, els eurodiputats britànics hauran d'ocupar els seus seients quan es constitueixi el Parlament europeu el proper 2 de juliol

Els comicis europeus s'han celebrat enmig d'una profunda crisi política al Regne Unit pel Brexit, que ha forçat a la primera ministra, Theresa May, a presentar la seva dimissió com a líder conservadora per al proper 7 de juny, si bé romandrà en el càrrec fins a l'elecció d'un successor, el nom del qual s'espera conèixer abans que acabi el mes de juliol.