La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, ha advertit aquest dilluns als seus companys de partit crítics amb l'acord del "Brexit" que aquest pot quedar bloquejat si no s'aprova al Parlament britànic. A un dia que es dugui a terme la votació, May ha advertit que Brussel·les no acceptarà les concessions que el farien "perfecte" i els ha demanat que reconsiderin el seu rebuig al text que es votarà demà.

Desenes de diputats conservadors i els seus socis del nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP) s'han posicionat en contra del pacte, per la qual cosa la cap de Govern sembla que patirà una àmplia derrota en una votació que ja va ajornar al desembre en no comptar amb una majoria suficient. Mitjans britànics han calculat que més de cent diputats "tories" poden votar aquest dimarts en contra del document, juntament amb el DUP i les formacions de l'oposició.

Si el Parlament tomba l'acord, el Regne Unit s'enfronta a una sortida no negociada de la Unió Europea (UE) el proper 29 de març, o bé s'obrirà la porta que el "Brexit" quedi "bloquejat", com va dir la mandatària conservadora en una intervenció en la Cambra dels Comuns.

En un intent de guanyar suports de cara al vot d'aquest dimarts, May ha assegurat que tant el seu Govern com la Unió preveuen fer tot el possible perquè mai no hagi d'entrar en vigor el mecanisme de salvaguarda per evitar una frontera a Irlanda del Nord, el punt més controvertit de l'acord.

La UE no deixarà que el Regne Unit se'n vagi de forma unilateral

May també ha recalcat que els 27 socis comunitaris restants rebutgen qualsevol clàusula que permeti al Regne Unit retirar-se de forma unilateral d'aquest mecanisme, que preveu que el conjunt del país romangui lligat a certes estructures comunitàries fins que es firmi un nou tractat comercial entre Londres i Brussel·les. "Els dic als membres d'aquesta cambra que, amb independència del que hagin conclòs fins ara, li donin una segona mirada a aquest acord en les pròximes 24 hores", ha dit May als diputats, davant de qui ha recalcat que els "llibres d'història" jutjaran la decisió que prengui el Parlament.

juncker efe

EFE

Els presidents de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, i el Consell Europeu, Donald Tusk, han divulgat aquest mateix dilluns una carta dirigida a May en la que subratllen que el seu desig és arribar a un tractat comercial amb Londres com més aviat millor perquè mai no s'arribi a activar la clàusula nord-irlandesa, però insisteixen que no canviaran els termes del pacte segellat al novembre.

El Partit Laborista aposta per unes eleccions generals

El líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha criticat per la seva part que May no hagi aconseguit "canviar res" del pacte al qual va arribar amb Brussel·les i ha avançat que la primera ministra s'enfronta a una "humiliant derrota" aquest dimarts. Corbyn, que defensa que es convoquin unes eleccions generals anticipades, ha esgrimit que com a primer ministre tractaria de renegociar amb Brussel·les un acord que pogués tenir el suport del Parlament.