Els drons podrien estar donant un cop de mà a la guerra d'Ucraïna, però tal vegada, no tant com s'esperava. Fa uns dies l'exèrcit ucraïnès difonia a través de les xarxes socials un vídeo on es mostrava com un dels seus drons destrossava una bateria de míssils russa amagada a l'Illa de les Serps. Es tracta d'un dron de disseny turc anomenat Bayraktar TB2. Des de l'inici de la guerra, aquest dron s'ha convertit en un dron assassí pilotat a distància, de fet, el seu pilot pot estar fins a 305 quilòmetres. Suposadament, segons diu el The Guardian, les dues dotzenes de drons que tenia Ucraïna, ja haurien estat destruïdes i Ankara, que no volia molestar a Rússia, no n'hauria venut més. Però és clar, tot el que està passant a l'Illa de les Serps, podria fer canviar aquesta creença. 

Després que hagi aparegut un nou vídeo de TB2 amb una música que ho acompanya, es pot veure com es destruïa una llanxa, un dia després de fer caure un helicòpter Mi-8, quan les tropes russes desembarcaven. 

Què ha passat?

El mateix diari britànic destaca que l'analista d'aviació Amelia Smith, va descobrir que un dels vídeos del dron es veia un nou registre, el T253, que no s'havia vist a Ucraïna. En aquest sentit, s'havia vist en fase de proves al març a les instal·lacions de prova del fabricant a Turquia, fet que podria indicar que s'hagués subministrat de manera recent, potser com a part d'un nou lot. Una setmana després, Rússia anunciava que havia fet caure més drons TB2, que haurien costat entre 1 milió i 2 milions d'euros cada un, a més d'altres avions sense tripulació que han participat en la batalla de l'Illa de les Serps. La informació es fa difícil de verificar perquè tots dos exèrcits estarien encara en disputa per fer-se amb l'illa. 

La invasió russa s'ha estancat?

Després d'onze setmanes de combats on Rússia no ha aconseguit arribar a Kíiv i on les topes han reculat al nord de la capital, centrant els seus esforços al Donbass, sembla que la invasió podria haver-se estancat. Els drons no és que hagin tingut una presència rellevant o irrellevant, tot i que és cert que els drons de tots dos costats no han estat excessivament presents en grans quantitats i, una vegada eliminats, no són fàcils de substituir. En aquest sentit, el The Guardian fa referència a l'expert de drons del grup d'experts del Centre d'Anàlisi dels EUA, constata que Ucraïna s'havia aprofitat que Rússia no controlava l'espai aeri i que Rússia no tenia defenses de guerra electrònica persistents. 

Douglas Barrie, analista aeroespacial de l'Institut Internacionals d'Estudis Estratègics, destacava també al mateix diari que Rússia s'hauria de posar al dia, i que no ha invertit en aquesta àrea des de principis dels anys 1990.

 

Imatge principal: un dron sobrevolant un bosc / Unsplash