És probable que el lector no hagi sentit parlar mai de l'Illa de les Serps —Zmiinyi Island—, al mar Negre. Ara, però, s'ha convertit en un punt importantíssim. Es troba al mar Negre, prop del Delta del Danubi. Quan el president rus, Vladímir Putin, va concentrar forces russes al llarg de la frontera amb Ucraïna la primavera del 2021, aquesta illa ja era un punt calent en potència. Aquesta petita illa es troba a uns 48 quilòmetres de la costa de Vylkove, la ciutat ucraïnesa més propera i a 297 a l'oest de Crimea. En principi, aleshores, hi havia uns 100 soldats ucraïnesos, algunes ovelles i un far. Té unes dimensions diminutes, però la seva ubicació, a la vora ucraïnesa del mar Negre, la converteix en un premi força temptador i en una 'regió' marítima cada vegada més militaritzada. 

L'annexió russa de Crimea l'any 2014 ja ha permès a Moscou dominar grans extensions del mar Negre que pertanyen a Ucraïna. I de moment, sense Ucraïna, però amb l'illa, encara serà clau per als reclams territorials marítims. I el país sap que té un diamant en brut i també de l'extrema vulnerabilitat de l'illa davant un atac rus. 

L'Illa de les Serps va ser atacada el primer dia

I dit i fet. L'illa va ser atacada el 24 de febrer, durant les primeres hores de la invasió russa a Ucraïna. Els guardians estatals del país, van anunciar que l'illa havia estat atacada per vaixells de l'Armada russa. Es creu que podria haver estat bombardejada. 

Quan el vaixell rus va contactar els soldats ucraïnesos de l'illa perquè es rendissin, la seva resposta va ser "Vaixell de guerra rus, ves-te'n a la merda", segons recull la CNN i altres mitjans internacionals. De fet, aquest missatge va donar la volta per diferents canals i mitjans de comunicació.

Noves imatges

Ara, la mateixa cadena nord-americana destaca que la imatge compartida per Maxar Technologies, demostra alguns edificis malmesos per atacs militars russos, i també un vaixell rus ancorat al mar Negre. Unes imatges que validen els informes des del començament de la invasió russa que l'illa va ser atacada després que els soldats presents rebutgessin rendir-se. Les tropes ucraïneses haurien mort i el president del país, Volodímir Zelenski, va dir que els "atorgaria el títol d'Heroi d'Ucraïna a títol pòstum". Més tard, l'exèrcit ucraïnès va dir que estaven "vives i bé" però que els van prendre com a presoners.

Segons sembla, els soldats haurien plantat cara fins que es van quedar sense municions. Un fet que els va obligar a rendir-se. Des d'Ucraïna havien advertit que els atacants russos haurien destruït la infraestructura de l'illa, incloent-hi fars, torres i antenes. Uns danys que es poden veure en la foto via satèl·lit compartida. Es poden veure sostres d'edificis malmesos, tot i que algunes parts de l'illa estan cobertes de neu.

Fa temps, Zelenski va voler ressaltar-ne la importància estratègica oferint-hi una roda de premsa. Una roda de premsa que, en aquell moment, pretenia revertir l'annexió de Crimea per part de Rússia, segons un informe de l'Atlantic Council. 

 

Imatge principal: entrenament militar a la Universitat Politècnica d'Odessa / Efe