El papa Francesc ja ha sortit del quiròfan aquest dimecres després de sotmetre's a una operació per risc d'obstrucció intestinal. La intervenció per una hèrnia abdominal s'ha fet "sense complicacions" i ha durat gairebé tres hores, segons ha informat la Santa Seu a través d'un comunicat. Ara, el pontífex, de 86 anys, haurà de romandre alguns dies ingressat i, per això, la Prefectura de la Casa Pontifícia, que gestiona la seva agenda, ha cancel·lat totes les seves activitats fins al 18 de juny.

Després de l'operació a l'hospital Gemelli de Roma, el papa ha estat traslladat a l'apartament pontifici del Gemelli, a la desena planta, segons han avançat els mitjans locals. L'equip del cirurgià Sergio Alfieri, que ja el va operar fa dos anys del còlon, ha estat l'encarregat de fer la intervenció quirúrgica i, segons ha confirmat la Santa Seu, Francesc ha rebut anestèsia general. En concret, se li ha practicat una laparotomia en una hèrnia incisional abdominal, probablement produïda després de la seva operació de còlon el 2021, davant el risc que li pogués causar una obstrucció intestinal.

L'operació de còlon del papa Francesc

El Vaticà ha detallat que s'han vist obligats a fer l'operació "a causa d'una hèrnia incisional encarcarada que està provocant síndromes suboclosius recurrents, dolorosos i que empitjoren". De fet, ha estat considerada una intervenció d'urgència després dels resultats d'un TAC fet al papa Francesc aquest dimarts. El pontífex ja va ser intervingut del còlon per diverticles al mateix hospital romà el 4 de juliol del 2021, amb l'extirpació de 33 centímetres d'intestí, i va ser donat d'alta després de 10 dies, als quals va seguir una recuperació lenta.

Aquest ha estat el tercer ingrés del pontífex a l'hospital Gemelli de Roma. Durant el passat mes de març ja va estar internat a causa d'una "una pulmonia aguda". "En els controls clínics programats se li va diagnosticar una bronquitis de base infecciosa que requereix l'administració de teràpia antibiòtica, que va produir els efectes esperats amb una notable millora de l’estat de salut", van exposar des de la Santa Seu. El pronòstic del papa Francesc, però, va ser favorable i només va estar ingressat durant tres nits. 

Cal recordar que el pontífex també pateix un problema al seu genoll dret, el qual l'obliga a caminar amb bastó o a anar amb cadira de rodes. Tot i això, el papa Francesc ha expressat en reiterades ocasions que no es vol operar d'aquesta lesió.