El papa Francesc ha nomenat aquest dissabte a tretze nous cardenals, entre els quals hi ha el primer afroamericà que ocuparà aquest càrrec. Es tracta de Wilton Gregory, bisbe de Washington originari del South Side de Chicago.

Els 13 nous cardenals, dels quals fins a nou podran participar en un conclave, han estat nomenats en un acte amb només uns centenars de fidels que ho han seguit a distància com a mesura de prevenció per la pandèmia de la Covid-19.

Entre els nous cardenals també trobem el bisbe espanyol de Santiago de Xile, l'espanyol Celestino Aós, i el bisbe de San Cristóbal de las Casas (Mèxic), Felipe Arizmedi Esquivel.

L'advertència del Papa

Francisco ha convidat a la seva homilia als nous purpurats "a estar sempre vigilants per romandre" al camí de Déu perquè, ha afegit "amb els peus, amb el cos podem estar amb Ell, però el nostre cor pot ser lluny i portar-nos fora del camí".

També ha lamentat que alguns, "de vegades, sense adonar-se'n, utilitza el Senyor per promoure's a si mateix". "Pensem en les tantes classes de corrupció en la vida sacerdotal", ha comentat en un moment en què un escàndol financer esquitxa el cardenal Angelo Becciu, fet pel qual Francesc el va destituir del seu càrrec i el va privar dels seus drets cardenalicis.

"Així, per exemple, el vermell porprat de l'hàbit cardenalici, que és el color de la sang, es pot convertir, per l'esperit mundà, en el d'una distinció eminent", ha dit el Papa, que ha afegit: "I tu no seràs el pastor proper si només escoltes la paraula eminència (com se'ls anomena als cardenals). Quan sentin només això estaran fora del camí".

Un acte diferent

A causa de la pandèmia només uns pocs familiars i amics dels cardenals han pogut participar en la cerimònia i tampoc no hi haurà les tradicionals visites de cortesia que s'organitzaven després de l'acte. Tampoc no s'ha fet la tradicional abraçada entre els cardenals al final de la celebració.

Durant la cerimònia, els purpurats s'han acostat al papa u a un, alguns amb mascareta i d'altres no, i s'han agenollat davant d'ell rebent l'anell cardenalici, "símbol del seu nou compromís universal amb l'Església"; la birreta cardenalícia, "roja en memòria de la sang dels màrtirs que van donar la seva vida per defensar la seva fe" i se'ls ha assignat una diaconia, una parròquia de la capital.