El papa Francesc, de 85 anys, ha deixat la porta oberta a la seva possible renúncia, tot i que ha afirmat que encara no ha pensat en aquesta possibilitat. El pontífex ha afegit que "no seria una catàstrofe" que renunciés al seu pontificat, com ja va fer el seu antecessor, Benet XVI. Francesc ha fet aquestes manifestacions durant roda de premsa en el vol de tornada del seu viatge al Canadà. El Papa ha fet referència en diverses ocasions als seus problemes de mobilitat. Un problema al genoll li impedeix caminar i estar molt temps dret, cosa que l’obliga a anar en cadira de rodes. El pontífex ha admès que no creu que pugui seguir amb el mateix ritmes de viatges que portava fins ara.  

Problemes al genoll

"A la meva edat i amb aquesta limitació haig d'estalviar forces una mica per a poder servir a l'Església", ha manifestat el papa, "o al contrari, pensar en la possibilitat de retirar-me a un costat”, ha afegit. Fins ara Francesc sempre havia rebutjat una possible renúncia, però aquest dissabte ha apuntat que és una possibilitat. “La porta està oberta, no hi ha cap problema”, ha manifestat. “Si el senyor t’indica que has d’anar al racó, te’n vas al racó”, ha afegit per després puntualitzar que encara no havia rebut aquest crida.

Cadira de rodes

El gener del 2022 el Papa va explicar que patia una inflamació del lligament del seu genoll així com un fort deteriorament del cartílag i artrosi, que li provocaven molt dolor. Malgrat haver reduït la seva activitat i haver estat infiltrat, la seva situació no ha millorat i es veu obligat a desplaçar-se amb cadira de rodes.

Sobre el dolor que pateix al genoll, el Papa ha detallat que tot i que els metges afirmen que es podria operar, no ho farà perquè té problemes amb l’anestèsia. El juliol de l’any 2021 va ser intervingut quirúrgicament del còlon i encara arrossega, ha indicat, alguns efectes de l’anestèsia.