El papa Francesc s'ha reunit avui a Rangun, durant la seva visita a Birmània, amb els bisbes del país i va agrair a la comunitat catòlica local el seu compromís amb els més pobres i els desplaçats que hi ha al país.

El pontífex argentí havia començat la seva tercera jornada de viatge a Birmània celebrant una missa davant de 150.000 catòlics, segons les autoritats birmanes, arribades a Rangun des de tots els racons del país i també dels propers Tailàndia i les Filipines. Després en la reunió en l'arquebisbat de Rangun, el papa ha proposat als bisbes tres paraules perquè l'Església a Birmània s'inspirés.

La primera va ser "la curació", que "aquí a Myanmar, aquest missatge té un eco particular, ja que el país està treballant per superar divisions profundament arrelades i per construir la unitat nacional", ha observat, al mateix temps que ha afegit que "la comunitat catòlica a Myanmar pot estar orgullosa del seu testimoni profètic d'amor a Déu i al proïsme, que s'expressa en el compromís amb els pobres, amb els que són privats de drets i sobretot, en aquest temps, amb tants de desplaçats que, per dir-ho així, jeuen ferits a les vores del camí".

Ponts de diàleg

Francisco no ha pronunciat la paraula rohinyà, com li van aconsellar des de l'Església local, però en parlar de desplaçats va incloure així a les diverses ètnies que pateixen discriminacions al país i també a aquesta minoria musulmana perseguida brutalment per les autoritats birmanes.

Us demano, ha agregat el pontífex, "que transmeteu el meu agraïment a tots els que, com el Bon Samarità, treballen amb generositat per portar el bàlsam de la curació als qui ho necessiten, sense tenir en compte la religió ni l'ètnia".

A l'Església local també la va demanar esforços continus "en la construcció de ponts de diàleg i en la unió amb els seguidors d'altres religions, a fi de teixir una xarxa de relacions pacífiques, produeixin fruits abundants per a la reconciliació de la vida del País".

Acompanyament

La segona paraula que ha proposat el papa va ser "acompanyament" i va convidar els bisbes a sortir a "realitzar visites pastorals regulars a les parròquies i les comunitats que formen les vostres Iglesias locals" i a inculcar la capacitat de ser missioners. També ha pogut "un esforç especial per acompanyar als joves" i ensenyar-los "sans principis morals, que els guiïn per afrontar els desafiaments d'un món que canvia ràpidament."

La tercera paraula que va proposar el papa va ser "profecia" i va indicar que "l'Església de Myanmar testimonia quotidianament l'Evangeli gràcies a les seves obres educatives i caritatives, la seva defensa dels drets humans, el seu suport als principis democràtics".

"Poseu la comunitat catòlica en condicions de continuar tenint un paper constructiu en la vida de la societat, fent escoltar la vostra veu en qüestions d'interès nacional, insistint particularment en el respecte de la dignitat i els drets de tots, especialment dels més pobres i vulnerables", ha advocat.