El primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, ha anunciat aquest dimecres que celebrarà un referèndum sobre la seva llei anti-LGTBI. La normativa que persegueix les xerrades sobre homosexualitat als centres educatius i veta el contingut audiovisual LGTBI a la televisió ha fet saltar les alarmes a la Unió Europea (UE) que ha carregat contra el projecte d’Orbán perquè considera que atempta contra els valors europeus. 

El nom oficial de la normativa és Llei de Protecció a la Infància i pretén "protegir" als menors i lluitar contra la pederàstia. Lligar pedofília i homosexualitat és un recurs vell de molts polítics d'ultradreta que Orbán ha reciclat. El líder ultraconservador es manté ferm davant la pluja de crítiques que ha rebut tant dins com fora del seu Estat i través de la seva pàgina de Facebook ha anunciat un referèndum per refermar la seva postura, tot i això no ha confirmat la data ni si el resultat influirà en una llei que ja està aprovada, segons recull Efe. 

El que sí que se sap sobre la consulta que vol fer el president hongarès són les seves preguntes i la seva voluntat a què tots els ciutadans la responguin amb un "no". Les preguntes seran les següents:

  • Dona suport vostè que s'imparteixin sessions d'orientació sexual als menors d'edat en els centres educatius públics sense el consentiment dels pares?
  • Dona suport vostè la promoció del tractament de canvi de sexe en menors d'edat?
  • Dona suport vostè la disponibilitat del tractament de canvi de sexe per als menors d'edat?
  • Dona suport l'exposició sense restriccions dels menors als continguts dels mitjans de comunicació de caràcter sexual que afecten el seu desenvolupament?
  • Dona suport vostè la projecció de continguts mediàtics sobre el canvi de sexe?

Encegat contra Europa

Víktor Orbán té un llarg historial de sobrepassar els límits dels valors europeus i dels drets humans, però al que no està tan avesat és a patir les conseqüències. Amb la seva llei anti-LGTBI la UE ha donat un cop sobre la taula i ha amenaçat Hongria amb sancions per violar els principis europeus. Orbán, previsiblement, ha entrat en còlera i va qualificar de "vandalisme legal" el procediment que li va obrir la Unió. 

El primer ministre hongarès ha acusat la Unió Europea d'abús de poder. "És inacceptable que es relacionin els valors amb els fons", ha afirmat Orbán i ha sentenciat que "Brussel·les abusa del seu poder, però aquí es tracta de la llibertat dels nostres fills". La Comissió Europea ha rebutjat aquestes acusacions del líder ultranacionaista i ha assegurat que els problemes amb Hongria van molt més enllà que les discussions per la llei LGTBI-fòbica. 

 

Imatge principal: Viktor Orbán, president d'Hongria, en una cimera de la Unió Europea / ACN