La pacífica Marxa per la Justícia, liderada per l'opositor turc Kemal Kiliçdaroglu i inicada fa 25 dies en un parc d'Ankara després de l'empresonament d'un dels seus diputats, ha conclòs aquest diumenge a Istanbul amb un míting al qual han assistit centenars de milers de persones, que han omplert els carrers de la ciutat turca.

"Que ningú no es pensi que la marxa acaba aquí!", ha avisat durant l'acte Kiliçdaroglu, cap del Partit Republicà del Poble (CHP), el partit opositor més gran, socialdemòcrata i laic. "Aquest és el primer pas. El 9 de juliol és un nou inici, un nou naixement," ha afegit el líder opositor.

El dirigent polític ha denunciat que "vivim un temps de dictadura", en referència al règim del president Recep Tayyip Erdogan i el seu islamista Partit Justícia i Desenvolupament, especialment després de l'intent de cop d'Estat de fa un any. Entre les exigències de Kiliçdaroglu destaquen la d'aixecar l'estat d'emergència, alliberar els periodistes empresonats, garantir la llibertat de premsa i expressió i enfortir el sistema parlamentari i l'educació secular.

Kiliçdaroglu, de 69 anys, ha caminat sol els últims mil metres del trajecte de 450 quilòmetres iniciat el passat 15 de juny, fins a arribar al lloc de la concentració, un parc del barri de Maltepe, al costat asiàtic de la ciutat del Bòsfor. Durant aquests dies de caminada l'han acompanyat desenes de milers de persones.

"Per què hem caminat? Caminem per la justícia que no existeix, pels diputats empresonats, per les víctimes d'injustícia, pels periodistes a presó, pels professors acomiadats", ha dit el polític socialdemòcrata. Veli Agbaba, vicepresident del CHP, ha comparay la de Kilicdaroglu amb la "Marxa de la Sal" de la Mahatma Gandhi el 1930, quan tenia 61 anys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat