El Consell de Seguretat de les Nacions Unides votarà aquest dijous una resolució presentada per Algèria per sol·licitar l'admissió de Palestina com a estat de ple dret. Fonts de l'òrgan, format per un total de 15 membres, afirmen que els partidaris de reconèixer Palestina conformen una majoria aclaparadora al Consell, però que hi ha "dos o tres països" que s'hi oposen. Entre aquests, hi ha els Estats Units, que té dret de veto i per tant podria bloquejar la resolució. Fins ara, el govern de Joe Biden s'ha posat a estudiar les opcions sobre la taula, incloent-hi un hipotètic reconeixement, però aquest moviment no s'espera de forma imminent i la resta de membres del Consell ja han assumit que no tirarà endavant. També està per veure quin serà el posicionament final de França i del Regne Unit.

En tot cas, un posicionament contrari dels Estats Units obligaria aquest país a defensar una posició contrària a la voluntat de la majoria del món, i en tot cas no evitaria que la qüestió passi posteriorment a l'Assemblea General, segons informa EFE. Una recent reforma del reglament significa que tots els temes que són objecte de veto al Consell acaben desembocant a l'òrgan general. Això sí, el seu resultat no té força vinculant.

Ja el 2012, l'Assemblea va votar l'admissió de Palestina com a estat observador —un estatus que comparteix actualment només amb la Ciutat del Vaticà—, rebent el suport de 138 estats, 41 abstencions i 9 vots contraris (Israel, els Estats Units i altres aliats dels nord-americans, com ara el Panamà, la República Txeca i alguns micropaïsos d'Oceania que sistemàticament voten en la línia estatunidenca). Si ara l'Assemblea torna a votar sobre l'Estat palestí, es dona per fet que hi haurà més de 138 països favorables, la qual cosa subratllarà de nou la solitud dels Estats Units en la seva oposició a elevar el rang de Palestina com a estat de ple dret.

El Comitè d'Admissions de les Nacions Unides —un òrgan gairebé desconegut del Consell de Seguretat format per personal dels quinze països membres i que s'encarrega de l'entrada de nous estats— es va reunir el 8 i l'11 d'abril per discutir l'admissió de Palestina. Ara bé, fins ara no ha permès arribar a cap consens. Segons el seu informe final sobre aquesta qüestió, la sol·licitud de Palestina "és prematura" i "l'única opció viable per a una pau sostenible i duradora és una solució negociada amb Israel". Es tracta d'un vocabulari que remet paraula per paraula a la postura de la Casa Blanca, i que per tant deixa entreveure el posicionament dels Estats Units en la resolució presentada per Algèria.

Espanya, entre els països interventors

De fet, l'esborrany del text presentat pel país nord-africà és deliberadament molt simple, perquè sigui difícil rebre retocs. "Havent examinat la petició de l'Estat de Palestina per a la seva admissió en l'ONU, el Consell recomana a l'Assemblea General que sigui admès com a membre de les Nacions Unides", assenyala el document. La insistència d'Algèria, que compta amb el suport unànime de l'anomenat Grup Àrab a l'ONU, més el suport de la presidència del Consell de Seguretat en mans de Malta —un país que, juntament amb Espanya, encapçala la reivindicació palestina a les Nacions Unides—, ha fet que finalment la qüestió es converteixi en una resolució de caràcter històric. El Consell té programada una sessió sobre la qüestió el dijous, que segons fonts diplomàtiques ocuparà tot el dia: al matí intervindran els 15 membres del Consell més els països que han sol·licitat participar —entre ells Espanya, amb el seu ministre d'Exteriors José Manuel Albares entre els parlants—, i a la tarda serà la votació de la resolució.