El president dels EUA, Joe Biden, ha dit que l'enfocament del primer ministre Benjamin Netanyahu sobre Gaza ha estat un "error" i ha instat Israel a demanar un alto el foc, en una entrevista que s'ha emès aquest dimarts. Els comentaris de Biden han estat algunes de les seves crítiques més fortes fins al moment a Netanyahu enmig de creixents tensions pel nombre de morts civils per la guerra d'Israel contra Hamàs i les terribles condicions dins de Gaza. "Crec que el que està fent és un error. No estic d'acord amb l'enfocament", ha dit Biden a Univision, una cadena dels EUA en espanyol, preguntat per la guerra de Netanyahu.

Biden ha reiterat que un atac amb avions no tripulats israelians la setmana passada que va matar set treballadors humanitaris d'una organització benèfica amb seu als EUA a Gaza, i va provocar una llarga trucada amb Netanyahu, va ser "indignant". 

"El que demano és que els israelians simplement demanin un alto el foc i permetin durant les pròximes sis o vuit setmanes l'accés total a tots els aliments i medicines que ingressen al país", ha detallat Biden. Els comentaris del president sobre un alto el foc han marcat un canvi respecte als comentaris anteriors, en què va dir que requeia a Hamàs la càrrega d'acordar una treva i un acord d'alliberament d'ostatges.

Biden també ha incrementat la pressió sobre Israel perquè permeti que arribi més ajuda a la devastada Gaza, dient que havia parlat amb Aràbia Saudita, Jordània i Egipte i que estaven "preparats per traslladar aquests aliments". “No hi ha excusa per no cobrir les necessitats mèdiques i alimentàries de les persones. Cal fer-ho ara”, ha afegit.

Els camions d'ajuda humanitària a Gaza

Israel va dir que 468 camions d'ajuda van arribar a Gaza dimarts, després que n'entressin 419 dilluns, la xifra més alta en els sis mesos transcorreguts des que va començar el conflicte. Tot i això, l'ONU va dir que encara era molt menys que el mínim indispensable per satisfer les necessitats humanitàries.

Biden ha donat suport fermament a Israel des dels atacs sense precedents de Hamàs contra Israel el 7 d'octubre, al mateix temps que expressa una creixent preocupació pel cost humà a Gaza. Però no va ser fins a la seva tensa trucada amb Netanyahu la setmana passada que finalment va advertir que els Estats Units es veurien obligats a canviar de política si Israel no canviava les seves pràctiques a Gaza.

Trucada entre Biden i Netanyahu

En la trucada de dijous, Biden va dir que Israel ha de permetre immediatament l'entrada de més ajuda i protegir els civils, alhora que va instar Netanyahu a “empoderar els seus negociadors” per aconseguir ràpidament un alto el foc amb Hamàs. Israel va respondre acceptant obrir noves cruïlles d'ajuda, mentre que també va anunciar el cap de setmana que retirava tropes de la ciutat de Khan Yunis, al sud de Gaza.

Però les relacions continuen sent tenses, ja que Netanyahu ha insistit que ha fixat una data per a una gran ofensiva contra Rafah, a la frontera egípcia, a la qual Washington s'oposa fermament.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!