El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha insistit aquest dilluns en la solució dels dos estats a Israel i Palestina, i ha avançat que aquest dijous participarà en la sessió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i donarà suport a l'entrada de Palestina com a membre de ple dret. "Portem mesos treballant per la pau, l'estabilitat i la seguretat a Orient Mitjà", ha dit en una entrevista a TVE, i "espero que tots ens posem d'acord en la necessitat d'un alto el foc permanent" i que cal "mirar a llarg termini" i "implementar els dos estats" amb el "reconeixement d'un estat palestí" que ha de ser "viable", perquè "és el millor per a la seguretat i l'estabilitat del poble d'Israel".

"La situació és greu"

Segons Albares, en aquests moments tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com ell mateix, estan treballant en aquesta direcció i busquen un reconeixement "coordinat" de Palestina com a estat, perquè "la situació és greu i cal adoptar aquesta decisió a curt termini". "L'esperança de l'Estat palestí està íntimament vinculada a la seguretat d'Israel", i "si volem pau, seguretat i prosperitat, això passa per implementar la solució dels dos estats".

Albares ha afirmat que el seu executiu ja ha adoptat decisions com la prohibició de noves exportacions d'armes a Israel, ha triplicat la cooperació amb Palestina i ha incrementat en 35 milions d'euros el finançament de la UNRWA, que fa una tasca "indispensable" per a la població palestina. "Estem adoptant moltes decisions i fem tot el que està al nostre abast per aturar aquesta violència", ha afirmat.

"Sense consens"

La presidenta rotatòria del Consell de Seguretat, la maltesa Vanessa Frazier, va afirmar dijous de la setmana passada que el Comitè d'Adhesions nomenat pel Consell —on hi ha representants dels quinze membres— no havia aconseguit adoptar una postura comuna sobre si incloïen Palestina a l'ONU. "No hi ha hagut consens en aquesta segona reunió del comitè, si bé la majoria ha estat molt clarament a favor de la pertinença (de Palestina)", va declarar la presidenta. 

"Molts països destaquen que Palestina compleix tots els criteris necessaris", va remarcar Frazier, qui va apuntar que alguns membres  "volen donar més temps al comitè" encara que no hi hagi "objeccions sobre les aptituds de qualificació" de Palestina. Per altra banda, l'ambaixador rus davant l'ONU, Vasili Nebenzia, va declarar abans que la presidenta davant els periodistes que, independentment del temps que es prengui el comitè, no descartava que Algèria presentés en qualsevol moment un projecte de resolució per obligar el Consell a votar sobre això. Segons informa EFE, és probable que Algèria aprofiti la sessió del Consell del pròxim 18 d'abril i tracti de forçar la votació mencionada

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!