Des del principi de la invasió de Rússia a Ucraïna, el Kremlin ha fet tota mena d'afirmacions contra els ucraïnesos. D'ençà que eren tots neonazis, fins a les víctimes de bombardejos russos eren actors. Tanmateix, la darrera acusació, va un pas encara més enllà. El ministre rus de Defensa, Serguei Shoigú, ha apuntat que Kíiv estaria desenvolupant una bomba bruta, un projectil amb components nuclears. Ucraïna ha negat categòricament estar en possessió o desenvolupar una arma amb aquestes característiques. Per desmentir les acusacions russes les autoritats ucraïneses han demanat a l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) de les Nacions Unides (ONU) que inspeccioni les seves instal·lacions nuclears. 

❓ Bomba bruta: què és i en què consisteix l'arma que podria prendre protagonisme a Ucraïna?

 

"L'OIEA està preparat per visitar aquests llocs els pròxims dies", assenyala un comunicat de l'agència nuclear de l'ONU. Tot i això, la mateixa organització ha avançat que fins al moment no té cap indici de què a Ucraïna s'hagi desviat material nuclear o hi hagi activitats al sector no declarades. L'OIEA es mostra confiada en les seves declaracions inicials, ja que fa poques setmanes que segueixen amb lupa l'estat de les instal·lacions nuclears del país, les quals han estat en punt de mira de l'exèrcit rus. El director de l'organització, Rafael Grossi, ha subratllat que l'entitat "va inspeccionar un d'aquests llocs fa un mes i totes les nostres troballes van coincidir amb les declaracions de salvaguardes d'Ucraïna". 

Malgrat tot, Ucraïna obre de nou les seves portes als inspectors de l'ONU, a l'espera que qualsevol sospita que el Kremlin hagi fet planar sobre Kíiv s'esvaeixi. Les denúncies russes no han despertat massa sospites sobre els aliats occidentals d'Ucraïna. Els Estats Units (EUA), el Regne Unit i França s'han situat al costat d'Ucraïna i han donat fet que no hi ha indicis que el país estigui fabricant una bomba bruta. No obstant això, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, pretén dur aquestes acusacions davant l'ONU. "Tenim informacions concretes sobre institucions ucraïneses, centres de recerca científica, que disposen de les tecnologies que permeten crear aquesta bomba bruta. Tenim informacions que hem verificat reiteradament pels canals corresponents que no es tracta d'una sospita vana", ha afirmat. 

L'amenaça nuclear russa

El fet que Rússia, qui ha brandat la bandera del possible atac nuclear sobre Ucraïna des del principi de la guerra, acusés les autoritats ucraïneses d'estar elaborant una bomba bruta ha indignat a Kíiv. El Kremlin afirmava estar preocupat per una suposada amenaça nuclear ucraïnesa després d'haver fet bandera de la seva potència nuclear durant mesos. Tot plegat, fa sospitar a les autoritats ucraïneses

"Si Rússia truca i diu que suposadament Ucraïna està preparant alguna cosa, vol dir una cosa: Rússia ja ho ha preparat tot", ha afirmat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, davant de l'acusació de Moscou. Kíiv tem que el govern rus estigui creant una excusa amb les seves falses acusacions per justificar l'ús d'armes nuclear. Un temor que arriba just quan les forces ucraïneses guanyen terreny a l'exèrcit rus sense parar