Va per llarg, és la impressió a la zona del riu Evros, que separa Grècia de Turquia, on s'han congregat en els últims cinc dies molts milers de refugiats i migrants amb l'esperança de poder passar a territori de la UE. Grècia ha reforçat les seves fronteres, i tots els testimonis de refugiats que han intentat travessar el riu coincideixen que els soldats hel·lens atrapen els qui arriben, els sotmeten a maltractaments, els treuen les seves pertinences i els porten a punts des d'on han de tornar a Turquia.

Tanmateix, els qui acampen al llarg del riu o fins i tot en el mateix pas fronterer de Pazarkule a la ciutat d'Edirne, ara tancat al trànsit, es mostren disposats a continuar aguantant, amb l'esperança d'un canvi en la política de la UE.

Tornar no és una opció

A més, tornar no és una opció per a gaires refugiats sirians, que porten anys establerts a Turquia però que ara han venut les seves pertinences i traspassat els seus habitatges per apostar tot a un bitllet a la frontera. Així ho explica Mohamed Alí, un pare de família d'Alepo que acampa des de fa quatre dies a Doyran, un poble a la vora de l'Evros, a uns 20 quilòmetres al sud d'Edirne.

"Tota aquesta gent ha deixat les seves cases. Ara ja no tenen casa. Vénen de totes les províncies de Turquia. Com podrien tornar a les seves llars?", es pregunta Alí. L'home assegura que "creuar és molt difícil" i lamenta que "han d'obrir les portes. Però no les obren per aquest costat, no les obren per l'altre. Fa moltíssim fred a la tarda, i hi ha tants nens...".

El ministre de l'Interior turc, Süleyman Soylu, ha xifrat aquest dimarts en 130.000 les persones que han abandonat Turquia per passar a Grècia. Fonts governamentals gregues van indicar a Efe que des de dissabte passat fins dimarts es va evitar que 25.000 persones entressin irregularment al seu territori i que 183 han estat detingudes. També continua l'acampada davant de Pazarkule, on en els últims dies hi ha hagut càrregues de la policia grega amb gas lacrimogen, però és difícil estimar el nombre de refugiats congregats allà, ja que la policia turca veta l'accés a la premsa.

Ajuda ciutadana

L'ONG turca ASAM, l'única autoritzada a accedir a la zona, reparteix paquets de menjar i mantes, però els refugiats es queixen que no són suficients. A més, ciutadans particulars van amb els seus cotxes, amb els maleters plens de pa i fruita que reparteixen gratis als qui es troben, si bé d'altres han vist oportunitat de negoci i han muntat parades de venda. Alí afirma que "els camperols d'aquí (Doyran) són gent de bon cor. Ens porten entrepans, fruita, galetes, ens donen te. Són millors que el Govern".

Els qui s'han atipat de l'espera tampoc tenen clar si poden tornar, ja que corren rumors que la policia turca multa a qualsevol refugiat que intenta tornar d'Edirne a Istanbul o altres províncies. "El Govern s'ha cansat dels refugiats i els vol a la frontera, no se'ls pot emportar de tornada", assegura un conductor d'una empresa de transports turca, que renuncia a donar detalls sobre les normes que ho impedeixen.

De nou a les illes

Davant de la impossibilitat de creuar pel riu Evros, altres refugiats tornen a provar amb la ruta marítima a Lesbos, Quíos i altres illes gregues. Més de 1.000 persones han arribat en els últims dies a aquestes illes, segons dades de ACNUR.

L'alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, va viatjar a Ankara aquest dimarts per tractar amb alts càrrecs turcs la situació. Borrell assegura que "la pressió i l'acció unilateral no són una resposta. Hem de treballar de costat per abordar els reptes comuns, en benefici tant de Turquia com de la UE."


Turquia va anunciar divendres passat que deixava el pas franc als migrants després que 33 soldats morissin en un bombardeig de les forces sirianes a Idlib, l'últim bastió on milícies islamistes, avalades per Ankara, resisteixen al règim de Bachar a l'Asad, recolzat per Rússia.

Ankara ha presentat aquest canvi en la seva política migratòria perquè ja està tipa de no rebre prou ajuda europea ni per atendre als refugiats ni per a la seva campanya militar a Síria.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat