Entre Edirne i Enez, el riu Evros recorre 120 quilòmetres de sotaboscos, llacunes i maresmes, que formen la frontera natural, entre Grècia i Turquia, per la qual deambulaven aquest dilluns milers de refugiats i migrants, en l'esperança d'accedir per alguna part a territori de la UE.

El més recent moviment migratori va començar divendres al pas fronterer de Pazarkule, a la mateixa Edirne, on encara acampen milers de sirians, iraquians, afganesos i pakistanesos davant de la tanca fronterera, malgrat les reiterades càrregues de la policia grega, que intervé amb gas lacrimogen.

Però altres milers s'han dispersat per nombrosos municipis fronterers del sud amb l'esperança, sempre frustrada, de trobar una zona menys vigilada per on passar a Grècia sense ser detectats.

La mateixa policia turca alimenta aquestes il·lusions, d'acord amb desenes de testimonis recollits per Efe, i cotxes policials moltes vegades acompanyen els autobusos d'empreses privades aparentment llogats a l'efecte.

Fins i tot els qui ja s'han atipat de passar dies i nits a la intempèrie, sense gairebé menjar i amb baixes temperatures d'hivern, es veuen comminats a fer nous intents en algun punt del riu Evros en lloc de tornar a les ciutats turques on s'han construït una modesta existència en els últims anys.

Joc polític

"No ens deixen tornar. Venen amb autobusos privats i ens porten des d'aquest pas a un altre. I des d'allà a un altre. I després ens porten de tornada. Juguen amb nosaltres, res més", assegura Efe Nasser Abu Sami, un refugiat sirià que porta dos dies amb la seva família a Edirne.

"Controlen els cotxes que van d'Edirne a Istanbul i si algú porta refugiats el multen", assegura Mohamed, un altre sirià que descriu la situació com "una trampa" i "un joc polític".

Gairebé cent quilòmetres més al sud, el poble de Yenikarpuzlu bull de centenars de refugiats i migrants, molts d'ells afganesos, altres de sirians i iraquians.

Una jove iraquiana que acaba d'arribar al poble juntament amb la seva família assenyala a Efe que s'ha passat la jornada intentant creuar a Grècia per les maresmes, però que "és impossible perquè els soldats grecs no ens deixen".

Un grup d'afganesos poc més que adolescents també acaben de tornar del límit i han tingut una experiència pitjor. "Ens han robat tot, ens han apallissat, m'han pres el mòbil, l'han trepitjat", n'assegura un, mentre que un altre assenyala els seus peus amb prou feines coberts per mitjons: "M'han pres fins i tot les sabates".

Continua la mentida

Però per les xarxes socials en àrab continua circulant la mentida que va iniciar el moviment migratori divendres de matinada i que prometia una "frontera oberta", interpretant així l'avís del Govern turc que ja no faria res per retenir els refugiats.

Continuen arribant autobusos des d'Istanbul i a les xarxes socials fins i tot s'organitzen combois des de ciutats tan llunyanes com Kayseri, a l'Anatòlia central.

"Porto dos anys a Istanbul. Però crec que a Europa es pot viure millor. He sentit que han obert la frontera i vull provar sort", diu a Efe un refugiat sirià que ha arribat amb la seva esposa i una filla petita avui mateix a Yenikarpuzlu.

A pocs centenars de metres, entre els dics de les maresmes, tornen afganesos, sirians i africans caminant capbaixos i arrossegant pesades maletes o embolicant-se en mantes que els ha portat algun veí.

La jornada de dilluns ha vist també el primer mort d'aquests dies en l'intent de travessar la frontera grega, encara que no s'ha pogut confirmar l'autenticitat del vídeo que mostra a un jove amb la cara ensangonada.

Però una patrulla de la policia confirma que s'ha registrat un cas i una empleada de l'hospital públic d'Enez assegura a Efe haver vist l'ingrés del cadàver al dipòsit de cadàvers, si bé la direcció de l'hospital declina fer declaracions sobre això.

Crítiques a Grècia

Grècia ha suspès per un mes el dret dels refugiats a sol·licitar asil, incomplint la legislació internacional i ha anunciat maniobres militars amb foc real al voltant de l'illa de Lesbos per dificultar l'arribada de migrants.

"El tractament que Grècia ofereix als refugiats a les seves fronteres i a l'Egeu, així com la seva negativa a complir la protecció temporal per a sirians és una declaració de guerra als mateixos valors d'Europa", ha tuitejat avui el director de comunicació de la Presidència turca, Fahrettin Altun.

S'espera que el primer ministre grec, el conservador Kyriakos Mitsotakis, visiti demà, dimarts, la zona fronterera acompanyat pel president del Consell Europeu, Charles Michel.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, per la seva part, ha deixat caure avui que l'onada migratòria està lluny d'acabar.

"Des que obrim les nostres fronteres hi ha centenars de milers que es dirigeixen a Europa. Ben aviat, el seu nombre es comptarà per milions", va advertir el mandatari.