L'onada de calor sense precedents que castiga aquests dies la costa oest del Canadà i els EUA, amb temperatures properes als 50 graus centígrads, ha deixat més d'un centenar de morts en ambdós països, segons dades de fonts oficials.

Al Canadà, les autoritats de Colúmbia Britànica han explicat que les temperatures extremes han estat responsables d'un augment inusual de les morts en els últims dies, fins al punt que consideren l'onada de calor com un risc superior al de la Covid-19.

Washington i Oregon

La situació és també greu als EUA, on les autoritats han informat aquest dimecres d'almenys 63 morts a l'estat d'Oregon, un dels afectats juntament amb el de Washington -fronterer amb la Colúmbia Britànica- per l'onada de calor.

45 de les 63 morts haurien ocorregut al comtat de Multnomah, amb Portland com a principal focus.

A Washington, per la seva part, les autoritats encara no han revelat una xifra semblant a la de la Colúmbia Britànica o Oregon, per la qual cosa el balanç podria pujar, encara que s'ha informat de moment de 5 defuncions.

L'onada es mou

La "cúpula de calor" que ha provocat aquest desastre a la costa oest d'ambdós països ha començat a moure's cap a l'interior, d'acord amb les temperatures registrades en altres estats nord-americans i províncies canadenques.

Al Canadà, aquest fenomen atmosfèric s'està desplaçant cap a l'est, a les províncies d'Alberta i Saskatchewan. Alberta, que és veïna de Colúmbia Britànica, ja ha començat a registrar temperatures rècord per a la província

Mentrestant, el termòmetre a l'estat d'Idaho als EUA, fronterer amb Washington i Oregon, ha superat els 40 graus centígrads.

Aquesta "cúpula de calor" és essencialment una muntanya d'aire calent associada a la pressió alta que "s'ha quedat encallada" a la costa oest d'ambdós països, ha aclarit a Efe la portaveu de l'organització mediambiental Climate Power, Antonieta Cádiz.

 

Foto principal: Llit sec del Llac Mendocino, el 22 de juny de 2021, a Ukiah (EUA) / EFE