L'hospital més gran de l'estat sureny i conservador d'Alabama (Estats Units) ha abaixat la persiana a la unitat que es dedicava a dur a terme fecundacions in vitro. Tot plegat es deu a una sentència del Tribunal Suprem d'aquest estat, on es considera que els embrions són nens, segons informa la BBC. Es tracta d'una decisió sense precedents, amb la que el Suprem d'Alabama declara que els que destrueixin un embrió congelat es poden considerar responsables de la seva mort, i es recolza en el llenguatge antiavortament de la Constitució de l'estat. 

"Els nens no nascuts són 'nens', sense excepció pel seu estat de desenvolupament, lloc geogràfic o qualsevol altra característica secundària", es pot llegir a la decisió del tribunal. Això implica que es pot perseguir criminalment a qui els destrueixi, fins i tot si és accidentalment en el procés de la fecundació in vitro. "Ens entristeix que això afecti l'intent dels nostres pacients de tenir un nadó mitjançant la in vitro", s'ha afirmat des del sistema de salut de la Universitat d'Alabama a Birmingham. Per ara, aquest gran hospital ha fet el pas, però no es descarta que altres també ho facin per protegir els seus professionals i pacients. 

Per què es considera un atac als drets sexuals i reproductius? 

La sentència no prohibeix ni restringeix explícitament la fecundació in vitro. Tanmateix, deixa molts espais de dubte i, per sobre de tot, el gran risc que els professionals de la medicina, exercint el seu ofici, puguin afrontar càrrecs criminals. "Promulgar una legislació que atorgui la personalitat jurídica als embrions pot tenir conseqüències desastroses per a l'ús de la in vitro, una ciència en la qual moltes persones confien per construir les seves famílies", alerta a la BBC Elisabeth Smith, directora de política estatal del Centre de Drets Reproductius. 

La criminalització de part de la medicina reproductiva, el risc per als sanitaris i les persones que l'exerceixen i la legislació sobre l'autonomia dels cossos de les dones són factors que recorden a les restriccions imposades sobre l'avortament des de la sentència que revocava aquesta pràctica mèdica com un dret constitucional als EUA. Justament, Alabama ja té una prohibició total de l'avortament, en totes les etapes de l'embaràs. La Casa Blanca va qualificar la sentència d'Alabama "exactament el tipus de caos que esperàvem quan el Tribunal Suprem va anul·lar Roe vs. Wade i va obrir el camí perquè els polítics dictin algunes de les decisions més personals que les famílies poden prendre".

Alguns dels opositors més radicals a l'avortament ha seguit de prop aquesta sentència. La qüestió de quan un embrió o un fetus es considera legalment una persona és un factor en moltes restriccions estatals d'avortament. És més, aquesta mateixa sentència ha estat celebrada per les branques més conservadores i ultrareligioses de la societat. L'Alliance Defending Freedom, un grup jurídic cristià conservador, ha qualificat la sentència d'Alabama com una "tremenda victòria per a tota la vida". "Sense importar les circumstàncies, tota la vida humana és valuosa des del moment de la concepció", han aclamat des de l'organització.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!