Nova mort sospitosa a l'entorn de Putin. El 'número dos' de l'administració prorussa de Kherson, Kirill Stremusov, ha mort, presumptament, en un accident de cotxe, segons ha informat la dirigent de l'organització "Voluntaris de Crimea", Valeria Petrusevich. "Ha mort Kiril Stremoúsov, sotsgovernador de la regió de Kherson. Va ser a causa d'un accident de trànsit", va escriure Petrusevich aquest dimecres en el seu canal de Telegram. La notícia va ser confirmada posteriorment pel servei de premsa de l'administració de Kherson imposada per Rússia. "Això és veritat", van assenyalar a l'agència TASS. "Puc confirmar que Kirill va tenir un accident. Encara no he rebut informació sobre la mort dels metges. Una ambulància es va dirigir al lloc de l'accident", ha expressat el responsable de Salut de la regió, Vadim Ilmiev. Segons ha informat l'administració russa, el cotxe s'ha estavellat en la carretera que va des de Kherson cap a Armiansk. 

Retirada de Kherson

El passat 28 de setembre, Rússia va lliurar a Stremusov el passaport com a ciutadà de la Federació Russa una vegada formalitzada l'annexió d'aquest territori. La mort de Stremusov es va produir el mateix dia en què Rússia confirmava la retirada de les seves tropes a Kherson. El ministre rus de Defensa, Serguei Shoigú, va ordenar aquest dimecres al cap de l'agrupació de forces russes que combaten a Ucraïna, general Serguei Surovikin, que "procedeixi a la retirada de les tropes i adopti totes les mesures necessàries per a garantir el trasllat segur de les tropes, de l'armament i dels equips a l'altre costat del riu Dniéper". El ministre va aprovar el replegament després que Surovikin admetés en el seu informe que la defensa de la ciutat i els seus limítrofs en la riba dreta del Dniéper "és inviable". A més, el general va indicar que en les condicions actuals tampoc és possible proveir al contingent militar rus desplegat en la zona. 

Surovikin, que va assumir a principis d'octubre el comandament de totes les tropes russes a Ucraïna, ha acusat l'Exèrcit ucraïnès de bombardejar objectius civils, des d'escoles a hospitals. "No és una decisió fàcil", va reconèixer, però va defensar que la prioritat de Moscou és protegir la vida de civils i militars. Pel que fa als ciutadans que han estat evacuats de la zona de combat, Rússia els ha xifrat en més de 115.000. "Hem de tenir en compte l'amenaça per a la població civil", va destacar Shoigú.

Prudència de Zelenski

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, s'ha mostrat prudent sobre la retirada russa de la capital de Kherson i el seu replegament en el nord de la província, ja que assegura que Rússia no dona "regals" ni fa "gestos de bona voluntat". "Avui dia hi ha molta alegria en l'espai de la informació, i és clar per què. Però les nostres emocions han de ser restringides sempre durant la guerra", ha afirmat en el seu habitual discurs nocturn. Zelenski ha admès que potser el seu discurs sobre la situació a Kherson sorprèn els ciutadans ucraïnesos, però ha demanat entendre que "ningú va a cap lloc si no se sent fort".

Tenint en compte la situació exposada pel mandatari ucraïnès, ha recordat als combatents que quan estiguin lluitant han d'entendre "que cada pas és sempre la resistència de l'enemic, sempre és la pèrdua de la vida dels nostres herois". "Per això, ens movem amb molta cura, sense emocions, sense riscos innecessaris. En nom de l'alliberament de tota la nostra terra i que les pèrdues siguin les menors possibles. Així és com assegurarem l'alliberament de Kherson, Kajovka, Donetsk i les nostres altres ciutats". Per a Zelenski, la recuperació d'aquests territoris es deuran als seus esforços i operacions de defensa, les que "estan actualment en curs" i les que encara estan planejant. Sobre la situació en el front de combat, ha dit que a la regió de Donetsk la confrontació és "molt important" perquè "s'està decidint molt allí".