ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El metro de Kíev ha adquirit una doble funció aquestes últimes hores. Els ciutadans podran refugiar-se a les estacions o moure's per la ciutat per continuar la seva ruta de sortida del país. A més, en aquests espais, el govern ucraïnès ha preparat centres de refugi per a aquells que ho necessitin. Sobretot, per a les persones amb mobilitat més limitada. 

 

metro kiev ucrania refugiados efe

Grups de persones es refugien a les estacions del metro de Kíev per protegir-se de possibles atacs / Efe

Segons ha informat Reuters, l'alcalde de Kíev, Vitali Klitxkó, ha indicat que quatre estacions de metro es farien servir com a refugis antiaeris per evitar la mort de civils, com ha passat ja aquest dijous en alguns punts del país. 

El metro de Khàrkiv, la segona ciutat del país, també s'ha convertit en refugi per als habitants de la ciutat durant l'atac militar rus d'aquest dijous. 

refugio ucrania efe

Soterrani d'una escola que s'està fent servir aquests dies com a refugi a Kíev / Efe

Arsenalna, l'estació més profunda del món

L'estació de metro d'Arsenalna, construïda a 105,5 metres sota terra i situada al centre de la capital ucraïnesa, és, des de la seva inauguració el novembre del 1960, la més profunda del món; gairebé un viatge al centre de la terra. 

Interior de l'estació de metro d'Arsenalna (el vídeo no és recent) / Efe

Cues a les farmàcies i supermercats

La gent fa cues a les botigues per comprar productes de primera necessitat i també a les farmàcies, on s'han vist llargues cues durant tot el dia. Les tropes russes han posat en marxa una important operació militar a Ucraïna que ha començat aquest dijous després de setmanes d'intensos contactes i intents diplomàtics per evitar un conflicte. 

compras supermercado kiev guerra rusia ucrania efe

Interior d'un supermercat a Kíev, on diferents persones miren de comprar productes de primera necessitat / Efe

Per ara, s'ha introduït una llei marcial al país i hi ha hagut diverses explosions en diferents ciutats. 

farmacia colas kiev guerra rusia ucrania efe

Cues a les farmàcies per comprar medicaments / Efe

Trenquen relacions diplomàtiques i entreguen armes

Ucraïna ha trencat relacions diplomàtiques amb Rússia. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat que el seu país trenca relacions diplomàtiques amb Rússia després de l'agressió militar contra el territori ucraïnès ordenada pel president rus, Vladímir Putin. El cap del Kremlin va posar en marxa una ofensiva militar russa contra Ucraïna dijous a les quatre de la matinada, després de retransmetre un discurs on anunciava una "operació militar especial" per "desmilitaritzar" i "desnazificar" Ucraïna. 

"Donarem armes a tothom que vulgui defensar el país. Estigueu preparats per donar suport a Ucraïna a les places de les ciutats", ha dit Zelenski a través de les xarxes socials. "Aixecarem sancions a tots els ciutadans d'Ucraïna que estiguin disposats a defensar el nostre país com a part de la defensa territorial amb armes a la mà", va afegir a través d'un tuit uns minuts més tard.

Imatge principal: Persones descansen al metro de Kíev, utilitzat com a refugi durant aquestes últimes hores / Efe