El nou govern escocès de Humza Yousaf ha creat un ministeri de la Independència, que s'encarregarà de promoure el camí cap a la secessió d'Escòcia. El ministre principal ha designat per a aquest càrrec Jamie Hepburn, de 43 anys, militant històric de l'SNP que prové de la Federació d'Estudiants Nacionalistes. En declaracions a The National, Hepburn s'ha declarat "entusiasmat" per al nou càrrec, i ha afegit que la independència no trigarà molt de temps i que ara és l'hora dels "activistes". Ha precisat que la maquinària del govern aportarà fons al procés independentista i que "mai hi ha hagut un país tan preparat per a l'autodeterminació com Escòcia". "Si algú pensa que la independència no és a l'agenda de l'SNP, això és una demostració molt clara que no és pas així", ha proclamat.

Hepburn ja havia tingut altres càrrecs al govern escocès: primer com a ministre d'Esports del 2014 al 2016, després com a ministre d'Ocupació del 2016 al 2018, i finalment ministre d'Empreses des del 2018 al 2021. En un fil de tuiter ha expressat el seu agraïment a Yousaf per l'encàrrec que li ha fet. "Em vaig afiliar a l'SNP quan era adolescent i he fet campanya per la independència com a via per crear una Escòcia millor durant més de 25 anys. És un gran honor que el primer ministre hagi demanat que sigui ministre de la Independència. És una responsabilitat que em prenc molt seriosament després que les darreres eleccions van donar un mandat que va retornar una majoria al Parlament escocès a favor de la independència. Espero treballar amb els companys dins i fora del Parlament a partir d'ara", ha manifestat.

El nomenament de Hepburn ha irritat els partits unionistes: els laboristes i els conservadors. Han acusat del govern d'intentar fer una campanya independentista finançada pels contribuents. No se sap ara com reaccionaran les institucions britàniques. Es dona per fet que Londres no prohibirà frontalment el ministeri, però sí que podria dictar restriccions pressupostàries a Escòcia. L'any passat el govern de Nicola Sturgeon va reservar 20 milions de lliures per organitzar el segon referèndum sobre la independència, que pensava celebrar el 2023, però el Tribunal Suprem va decidir al novembre que el Parlament escocès no podia legislar per convocar una altra consulta sense l'acord del govern del Regne Unit, i els diners es van haver de destinar a fer front a la pobresa energètica.

El nou ministeri finançarà el procés independentista, i el govern escocès considera que ho pot fer perquè es va presentar a les eleccions amb aquest programa.