Partidaris de l'expresident Donald Trump han estat identificats com a creadors d'imatges falses generades per intel·ligència artificial que mostren ciutadans afroamericans que donen suport a Trump, segons ha informat la mateixa BBC. Aquesta manipulació té un objectiu clar i és el d'influir en els votants negres, un grup demogràfic crucial en les pròximes eleccions presidencials dels Estats Units, malgrat no tenir vincles directes amb la campanya de Trump. 

Una campanya de desinformació

Aquesta dada és una mostra més de les estratègies de desinformació dirigides a les eleccions dels Estats Units, que tindran lloc el pròxim 5 de novembre. A diferència del 2016, sembla que aquestes falsificacions d'enguany serien produïdes des de dins mateix, un fet que complica els esforços per combatre la desinformació electoral. A mesura que s'acosten les eleccions, la lluita contra la desinformació és més intensa. El paper de les empreses tecnològiques, juntament amb l'educació dels votants serà crucial per mesurar l'impacte de campanyes de fake news. La intenció, tal com destaca un article de l'ABC, és influir doncs en els resultats electorals d'aquestes eleccions. Així, la lluita contra la desinformació és un desafiament importantíssim en unes eleccions. 

Una amenaça contra les eleccions

Un article del mes de gener de l'NBC News ja alertava que la desinformació suposaria una amenaça sense precedents per a la democràcia dels Estats Units. A mesura que s'acosten les eleccions, els experts adverteixen d'una convergència d'esdeveniments al país i també a l'estranger que fa que els perills de la propaganda i les falsedats i conspiracions siguin més potents que mai. 

Les investigacions que destacava el mateix portal constaten que hi ha un efecte directe sobre les opcions de votació, però propagat per les elits polítiques, especialment entre els candidats nacionals, pot afectar la forma en com la gent pren les decisions sobre determinats temes. Les solucions que destaca l'article per fer front a aquesta amenaça és la reactivació de les notícies locals, la creació de programes d'alfabetització informacional i l'aprovació de la legislació significativa al voltant de les xarxes socials, entre altres. 

Gairebé tres anys després de l'assalt al Capitoli dels Estats Units, les falses teories de conspiració electoral que van impulsar el violent atac continuen prevalent a les xarxes socials. Els experts adverteixen que probablement la situació serà pitjor a les pròximes eleccions presidencials. Les salvaguardes que van intentar contrarestar les afirmacions falses l'última vegada s'estan erosionant, mentre que les eines i els sistemes que les creen i les difonen s'expandeixen i es fan més grans. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!