D'anar en contra del Brexit a defensar-lo. Ara, de defensar una política ultraconservadora sense castigar els més rics a deixar en un calaix la proposta. La premier britànica, Liz Truss, experimenta una metamorfosi que la porta a canviar de parer depenent del batec amb què reaccionen els anglesos. En aquest cas, ha estat la mateixa economia que ha deixat entre les cordes els canvis que pretenia.

El ministre britànic d'Economia, Kwasi Kwarteng, ha anunciat aquest dilluns que el govern de Truss renunciarà a baixar el tram més alt de l'impost sobre la renda del 45% al ​​40 %, una decisió que havia suscitat una rebel·lió a les pròpies files conservadores. "Òbviament l'abolició de la taxa del 45%, s'havia convertit en una distracció a la nostra missió primordial d'abordar els desafiaments del nostre país. Com a conseqüència, no seguirem endavant amb la seva abolició. Ho entenem, i hem escoltat", ha assenyalat en un comunicat.

Les declaracions a la BBC

El pla fiscal presentat per Kwarteng el 23 de setembre passat havia creat convulsions als mercats davant els dubtes sobre la capacitat de Londres d'assumir el deute públic generat per la baixada d'impostos, davant l'absència de previsions de creixement. La primera ministra, Liz Truss, que va assumir el poder fa menys d'un mes, defensava encara aquest diumenge en una entrevista amb la BBC la decisió de abaixar els impostos als ingressos més grans, encara que la va atribuir directament al seu ministre d'Economia.

Els seus primers comentaris no van ajudar en una setmana dramàtica que ha vist una nova caiguda de la lliura i com el Banc d'Anglaterra obligat a intervenir i prendre mesures. Un dels moments més destacats de l'entrevista va ser aquest: "Crec que hem de recordar quina situació s'enfrontava aquest país. Anàvem a l'hivern amb gent que esperava fer front a factures de combustible de fins a 6.000 lliures, grans taxes d'inflació, però també alentiment del creixement econòmic". I la resposta per part de la presentadora de la BBC, Anna Cookson: "I ho has empitjorat". Un moment tens que ha estat la punta de llança perquè la pressió de l'opinió pública hagi fet canviar el rumb del seu govern.

Truss ja està qüestionada

El gir de 180 graus conegut aquest matí, només hores abans que Kwarteng pronunciï un discurs al congrés anual dels conservadors a Birmingham, respon, segons els mitjans britànics, a l'amenaça creixent de diputats tories de votar en contra del pla al Parlament. Amb la renúncia a rebaixar l'impost sobre la renda als més rics, el titular d'Economia considera que es podrà "enfocar a dur a terme les parts principals del paquet de creixement". En primer lloc, cita el pla d'ajuda a llars i empreses per pagar les factures energètiques, que es dispararan els propers mesos com a conseqüència de la guerra a Ucraïna. Kwarteng també prosseguirà amb la intenció de "rebaixar impostos i posar diners a les butxaques de 30 milions de persones" i assenyala que impulsarà les "reformes de les polítiques d'oferta", inclosa l'acceleració de "grans projectes d'infraestructura".

Malgrat tot, no es preveuen renúncies al càrrec, per part del ministre econòmic que és el que més perjudicat ha quedat, però tampoc de Truss. La premier, que es va imposar a Rishi Sunak a les eleccions internes al lideratge conservador, es dirigirà a la militància el proper dimecres 5 d'octubre. L'actual govern afronta aquest congrés amb les enquestes en contra, ja que el seu mal començament ha atorgat al Partit Laborista de Keir Starmer el seu major avantatge en vint anys, amb un 54% del suport davant del 21% dels tories en un sondeig recent.