El diari The New York Times ha dedicat un extens article a la recent victòria dels nacionalistes de Hong Kong, que diumenge passat van aconseguir guanyar sis seients a la cambra legislativa de la regió. El diari nord-americà comença l'article vinculant aquest moviment, ara amb representació, amb els que es viuen a Catalunya, Escòcia o el Quebec. "Espanya té els catalans. Canadà té els quebequesos. La Gran Bretanya, els escocesos. I ara la Xina té Hong Kong". Amb aquest missatge explica com ara les autoritats xineses hauran de bregar amb aquest nou front elegit democràticament a les urnes.

El partit hongkonguès està liderat per Nathan Law, un dels líders estudiantils que va encapçalar les massives protestes de la 'Revolució dels Paraigües' l'any 2014, on demanaven més democràcia, i entre les seves prioritats hi ha la defensa del dret a votar en un referèndum si Hong Kong s'ha d'independitzar de la Xina Continental. Els sis diputats volen aconseguir una major autonomia per aquesta excolònia britànica, respecte de les autoritats de Pequín, i permetre que els seus 7,3 milions d'habitants decideixin el seu futur.

La comparació amb Catalunya, Escòcia i el Quebec, que també han reclamat i reclamen referèndums d'independència, és inevitable. Tot i això, aquests joves diputats tampoc ho tindran fàcil. El govern xinès ja ha avisat de què es "castigaran" els moviments independentistes, ja que el seu plantejament viola la Constitució xinesa i les lleis de la regió autònoma de Hong Kong, que ja gaudeix de més llibertats que la resta del país.