La Unió Europea no vol crear precedents amb el Brèxit i, per aquest motiu, evita com pot mostrar-se feble en les negociacions amb Londres. Mentre els britànics intenten evitar comunicar formalment a Brussel·les la seva marxa i així defugir l'article 50 del Tractat de Lisboa, els líders europeus els demanen que ho facin immediatament.

Aquest article només es pot aplicar quan el país que vol marxar l'invoca i és l'única via per deixar la Unió, però els britànics, tot i haver votat marxar de la UE, no ho volen comunicar encara perquè això implicaria sortir de la mesa de negociacions. És a dir, els 27 països europeus restants decidirien la futura situació dels britànics sense que aquests hi tinguessin ni veu ni vot.

El Brèxit ha portat mala maror dins els dos grans partits britànics. Tant a la banda dels conservadors com a la dels laboristes viuen autèntiques crisis internes. Els conservadors viuen una crisi de lideratge després de la dimissió de David Cameron que es farà efectiva d'aquí a tres mesos. Els laboristes viuen una altra crisi, en aquest cas contra el seu líder, Jeremy Corbyn, a qui alguns volen fer dimitir perquè creuen que no va saber defensar prou bé la permanència del Regne Unit a la UE. Més de 30 diputats del partit ja han presentat la seva dimissió. En una cosa, però, sí que es posen d'acord: no volen aplicar encara l'article 50, i volen poder negociar un bon acord per al lliure comerç amb Brussel·les que no els privi de sobirania. 

Avui el primer ministre britànic, David Cameron, ha tornat a insistir davant del Parlament britànic que no volen invocar el Tractat de Lisboa i ha assegurat que seran els britànics qui decidiran el calendari per marxar. 

Europa no negociarà

Els líders europeus, però, no els agrada gens la posició britànica i els volen intentar fer entendre que si han votat marxar, han d'atenir-se a les conseqüències. Primer ho van dir els líders de les institucions europees, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el president del Parlament Europeu, Martin Schulz. Avui, però, també ho han volgut dir màxims mandataris com la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, François Hollande i el primer ministre italià, Matteo Renzi

Després de reunir-se tots tres a Berlín, Merkel ha avisat que no hi pot haver cap tipus de contacte amb Londres sobre la sortida del Regne Unit de la UE fins que el Govern britànic no comuniqui oficialment a Brussel·les el seu desig d'abandonar el bloc europeu. En aquest sentit, la cancellera alemanya ha assegurat que tots tres mandataris estan d'acord que no hi pot haver cap negociació "formal o informal" amb Londres fins que el Regne Unit no invoqui l'article 50 del Tractat de Lisboa.

Fotografia de família del Consell Europeu celebrat el passat mes de març

Consell Europeu dels ja 27 països

Aquest dimarts hi haurà el primer Consell Europeu post Brèxit. Els caps d'Estat i de govern dels diferents estats membres es reuniran a Brussel·les per, entre altres temes programats a l'agenda del dia, valorar la decisió dels britànics d'abandonar la Unió. Aquest dimarts, en la primera sessió del consell, serà David Cameron qui explicarà la situació al Regne Unit després de la votació. Dimecres ja només es reuniran, de manera informal, els vint-i-set mandataris dels països restants, és a dir, ja sense el Regne Unit. Els vint-i-set discutiran les implicacions polítiques i pràctiques dels resultats del Brèxit.

En la tradicional fotografia de família abans d'entrar a la reunió d'aquest dimarts encara hi haurà el premier britànic, però serà una fotografia que caldrà guardar per al record. En el proper consell marcat per a l'octubre, Cameron probablement ja no sigui primer ministre i, un cop acabada la negociació de la sortida britànica, ja no hi haurà representants d'aquest país. Acabant així amb 43 anys de permanència.