El líder opositor rus Alexéi Navalni ha estat traslladat a un hospital penitenciari d'una presó propera a la seva després de 19 dies de vaga de fam, segons ha informat el Servei Federal Penitenciari de Rússia (FSIN, per les seves sigles en rus).

En un comunicat distribuït aquest matí, el FSIN explica que l'estat del condemnat "es valora com a satisfactori" i que els metges que el visiten diàriament li administren "un tractament amb vitamines" amb el seu consentiment. Segons aquesta font, Navalni ha estat traslladat del centre penitenciari IK-2, i ara es troba ingressat a l'hospital del centre IK-3, també situat a la regió de Vladimir, a 200 km de Moscou.

Amenaces internacionals

Aquesta mesura arriba escasses hores després de les amenaces que el règim rus ha rebut per part de la comunitat internacional. Concretament, l'assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units va advertir ahir mateix que "si Navalni mor, hi haurà conseqüències". Per la seva banda, l'Alt Representant de la UE Josep Borrell ha titllat de "molt preocupant" la situació de l'opositor rus aquest mateix matí.

Aquests posicionaments responen a l'auge de preocupació per la salut de Navalni, que ja ha perdut 16 quilos d'ençà que va entrar a presó. Navalni actua en resposta als maltractaments i tortures que diu haver patit a la presó, com ara negar-li atenció mèdica i despertar-lo a cada hora de la nit, pel que va decidir començar una vaga de fam el passat 31 de març.

"No té intenció de rendir-se"

La seva dona, Yulia Navalnaia, va assegurar després de visitar-lo a presó que el presoner pesava 76 kg, cosa molt preocupant per un home de 1,90 m d'alçada: "Mai havia vist un rostre tan esquàlid, però no té intenció de rendir-se."

D'altra banda, diversos metges han assegurat que, arribat aquest punt de la vaga de fam, les constants vitals de Navalni auguren una "insuficiència renal" o una "parada cardíaca en qualsevol moment".

Rússia continua la persecució

Mentrestant, continua la persecució de Navalni a Rússia. El passat divendres l'acusació russa va demanar que diverses organitzacions vinculades a l'opositor fossin declarades "extremistes" i, per tant, prohibides a Rússia.


Foto principal: l'arrest d'Alexei Navalni el passat 18 de gener / Efe