La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha dit avui que demanarà iniciar "converses immediatament" amb les institucions europees per "protegir el lloc d'Escòcia a la UE", després del vot favorable al Regne Unit al Brèxit. A Escòcia va guanyar la permanència a la UE, amb un 62% -i només un 32% a favor del Brèxit.

En una compareixença després de reunir-se amb el seu gabinet a Edimburg ha precisat que sol·licitarà entrevistar-se amb els dirigents de la Unió Europea (UE) a Brussel·les i amb "altres Estats membres" per analitzar "totes les opcions possibles" per a la nació.

Sturgeon també ha informat de la creació d'una Comissió Assessora d'Experts de tot Escòcia per aconsellar el Govern d'Edimburg sobre les opcions que té a nivell legal, econòmic i diplomàtic. L'objectiu és estudiar el que el govern escocès pot fer "aquí i ara".

El segon referèndum, sobre la taula

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, també ha reiterat que l'opció de convocar un segon referèndum d'independència "està molt present i sobre la taula" després del resultat del referèndum. Ahir, quan es començaven a saber els resultats escocesos ja ho va anunciar i avui, hi ha tornat.

El resultat del Brèxit ha donat nous motius a Escòcia per tirar endavant un segon referèndum per separar-se i amenaça amb un Regne Unit encara més dividit. Mentre que els britànics van decidir sortir de la Unió Europea amb gairebé un 52% dels vots, a Escòcia va guanyar la permanència a la UE, amb un 62%.

Per això, Sturgeon ha assenyalat que el govern impulsarà la legislació necessària per convocar aquest segon referèndum. La cap del govern escocès ha informat així de les decisions preses en el Consell de Ministres escocès a la Bute House, immediatament després de la seva finalització.

Un referèndum ja anunciat

En el programa electoral del Partit Nacional Escocès (SNP) per a les eleccions generals del 2015 -poc temps després que el No a la independència guanyés amb un 55% dels vots en el referèndum-, ja s'anunciava que "hauria d'haver-hi un canvi material i significatiu" per tornar a consultar els escocesos sobre independitzar-se del Regne Unit. Aquest any, quan es va anunciar un referèndum per decidir la permanència dels britànics a la UE, Sturgeon ja va avisar que si els anglesos votaven per marxar i els escocesos per quedar-se, el "canvi significatiu" s'hauria donat i es podria tornar a posar sobre la taula el segon referèndum. 

Aquest és l'argument al qual ara s'agafa Sturgeon per reobrir l'agenda independentista escocesa.

Mapa de vot al Regne Unit

En blau els partidaris de quedar-se a la UE. En vermell els a favor del Brèxit