El poble suís de Moutier passarà de formar part del cantó de Berna al de Jura. Així ho han decidit els seus habitants amb el 54,9% dels vots en un referèndum d'autodeterminació intern que s'ha celebrat aquest diumenge.

Aquest no és el primer cop que els residents de Moutier sotmetien a votació aquesta decisió. El 2017 els habitants d'aquest municipi de 7.000 habitants ja van votar a favor de canviar de cantó, també per un estret marge, però les autoritats judicials de Berna van declarar nul el resultat a causa d'unes presumptes irregularitats. Tot i això, el cantó de Berna va acceptar el 2020 que la votació es repetís.

Així doncs, el canvi de cantó per a Moutier està previst per al pròxim 2026, sempre que les autoritats judicials no tornin a invalidar els resultats. Per ara, les autoritats federals ja han enviat els documents de votació a prova de falsificacions als tribunals perquè els verifiquin.

El govern del cantó de Jura ja ha expressat el seu "entusiasme i alegria" per la decisió del poble de Moutier, mentre que el de Berna ho ha lamentat i ha explicat que els governs d'ambdós cantons elaboraran un "concordat intercantonal" per a la transferència del municipi.

El referèndum ha estat marcat per la pandèmia de la Covid-19, ja que la campanya es va dur a terme per les xarxes socials. A més, com a mesura de precaució, el consell municipal va prohibir les manifestacions i va dividir la ciutat en dues zones per tal que els partidaris d'un cantó i de l'altre es mantinguessin separats.

La importància de la separació

Moutier forma part d'un seguit de municipis francòfons que van romandre a Berna quan el cantó de Jura va decidir separar-se d'aquest primer en un procés polític que va durar cinc anys, del 1974 al 1979. Aquest resultat és un pas més per al moviment jurassià que aspira a la "reunificació" de tot el seu poble.

La diferència entre els dos cantons són força significatives, ja que mentre Berna és germanòfon i protestant, Jura és francòfon i catòlic. Ara bé, Moutier i la resta de municipis que es troben a la meitat meridional de la regió de Jura sí que són francòfons però de majoria protestant, no catòlica. Cal tenir en compte, però, que Moutier és per ara l'únic municipi de l'actual territori de Jura que continua al cantó de Berna que ha acceptat separar-se. El 2013, el 72% dels habitants de la regió van optar per seguir a Berna.

 

Imatge principal: El municipi suís de Moutier, que passarà de formar part del cantó de Berna al de Jura / Jérémy Toma