Un tribunal de Moscou ha emès aquest dimarts una ordre de detenció contra Iúlia Navàlnaia, la vídua d'Aleksei Navalni, l'opositor del president rus Vladímir Putin. La Fiscalia del país ha presentat una imputació per presumptament formar part d'una associació extremista. El tribunal rus ha acceptat la petició cautelar de l'acusació i ha declarat una ordre de recerca i captura amb una vigència de dos mesos per l'extradició de Navàlnaia, després de decretar la seva absència. L'acusada s'enfronta a una pena de presó d'entre dos i sis anys, així com a una multa que pot arribar als 600.000 rubles, uns 6.200 euros, en cas de demostrar-se que és culpable.

El marit de Navàlnaia va morir en estranyes circumstàncies en una presó a l'Àrtic el passat 16 de febrer, just un mes abans de les eleccions presidencials. El rival de Putin estava complint una pena de presó de 30 anys per extremisme i frau. L'oposició russa acusa el Kremlin d'estar darrere de la seva mort, mentre que el govern insisteix que va morir per causes naturals. Dies abans de la mort, l'entorn més proper a Navalni va avisar d'un deteriorament de l'estat de salut del presidiari provocat per un enverinament.

Navàlnaia, decidida a continuar el llegat del seu espòs

La vídua de Navalni, que actualment viu a Alemanya exiliada, ha afirmat en reiterades ocasions que el seu objectiu és continuar la causa del seu marit i fer oposició al líder rus des de l'estranger. En declaracions als mitjans, la mateixa Navàlnaia ha acusat Putin de ser el responsable de la mort del seu marit i ha afirmat que el seu govern es basa en "la desinformació, la mentida, l'engany i les provocacions". Aquest dimarts, en assabentar-se de l'ordre de detenció, la dona ha carregat contra la justícia russa i ha denunciat en un missatge al seu perfil de X que el president Vladímir Putin "és un assassí i un criminal de guerra". En aquest sentit, ha expressat també que "el seu lloc és a la presó, i no en un lloc de la Haia en una cel·la acollidora amb un televisor, sinó a Rússia, a la mateixa colònia i a la mateixa cel·la de dos metres per tres metres en què va matar Aleksei".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!