Centenars de russos fan avui cua per tercer dia consecutiu al cementiri Boríssov, al sud-est de Moscou, per a acomiadar-se del líder opositor Aleksei Navalni, que va ser enterrat divendres després de morir de manera sobtada i encara no esclarida el 16 de febrer en una presó àrtica, per la qual cosa molts dels seus partidaris en responsabilitzen el líder del Kremlin, Vladímir Putin. La necròpoli triada per a donar sepultura a Navalni, creient cristià ortodox declarat, ha atret aquest diumenge fins i tot famílies amb fills petits. Una circumstància incòmoda per al règim autoritari rus, immers en la campanya de les noves eleccions, en les quals Putin torna a no tenir rival polític amb possibilitats.

La tomba de Navalni està totalment coberta per flors que gairebé han arribat a l'altura de la creu de fusta que presideix la sepultura. La gent també ofrena cartells, joguines i altres objectes en record i homenatge al líder polític, a qui els seus seguidors consideren un màrtir. L'equip de Navalni, els integrants del qual són a l'exili, han agraït avui a través de Telegram als seus simpatitzants les mostres d'afecte cap a l'opositor mort. "No tothom pot estimar i ser estimat d'aquesta manera", va comentar en un vídeo Alla Abrosímova, mare de la vídua de Navalni, Iúlia Navàlnaia.

Centenars de detencions arreu del país

Tant dissabte com diumenge, el nombre de policies ha disminuït i els agents no han practicat detencions al cementiri, on l'ambient és tranquil, més enllà d'alguns controls a l'entrada del recinte, tot i que sí que s'ha registrat més d'un centenar de detinguts arreu del país en altres actes en commemoració de l'opositor polític mort. A Moscou han estat arrestades una quinzena de persones, mentre que a la capital dels Urals, Iekaterinburg, n'hi ha hagut desenes. A les ciutats siberianes de Novosibirsk i Omsk, la xifra s'eleva fins als 35 detinguts.

Putin, en campanya, evita el tema

El president rus, Vladímir Putin, que es troba en plena campanya electoral per a les eleccions presidencials del pròxim 17 de març, no ha fet cap comentari sobre la defunció de Navalni. Les enquestes li atorguen una intenció de vot del 79%. Les principals agències de notícies russes, per la seva banda, han emès breus comunicats sobre l'enterrament, mentre que els canals de la televisió pública han ignorat les mostres de suport a l'opositor polític del règim i han donat més cobertura a la mort i funeral amb honors de l'exprimer ministre soviètic Nikolai Rijkov.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!