511.000 vides segades. És el trist balanç de la guerra de Síria que arriba ara als set anys de conflicte bèl·lic. Segons ha informat l'Observatori Sirià per als Drets Humans, organització que porta denunciant i enumerant les conseqüències del terrible conflicte, 353.935 persones han estat ja identificades com víctimes mortals, de les quals —atenció a la xifra— hi ha 12.513 dones i 19.811 de menors d'edat. Hi ha unes altres 155.000 morts més de les quals no coneix la seva identitat.

El bàndol de les tropes regulars sirianes i els seus aliats —sota l'ordres d'Al-Àssad— han registrat segons l'Observatori sirià el major nombre de víctimes mortals (34,5%), dels quals 63.820 eren militars, 48.814 milicians sirians, 1.630 membres d'Hezbolá i uns altres 7.686 estrangers del corrent xiïta.

Tot seguit, en nombre de baixes, es troben els grups gihadistes vinculats a Al-Qaida i Estat Islàmic, que van patir el 18% de les morts, xifra relativament semblant a la registrada pels grups insurrectes —el tercer dels grans grups de la guerra siriana— que ha registrat un 17,5% de les víctimes.

Segons ha assenyalat l'informe, el principal responsable de les morts en el conflicte bèl·lic van ser les forces fidels al president del país, Bashar al-Àssad, que porten a la seva esquena el 85% dels assassinats durant la guerra de Síria.

Condemna per als més petits

Davant del setè aniversari del conflicte, hi ha una altra dada esquinçadora que afecta un dels col·lectius més febles: dos de menors van morir cada dia a Síria durant 2017. És el pitjor balanç de víctimes infantils des de l'inici de conflicte.

Segons les estimacions del Fons de les Nacions Unides per a la Infantesa, uns 910 nens van morir l'any passat, el que representa un 50% més que el 2016, una tendència, que per cert sembla no cessar aquest 2018: en els dos primers mesos d'aquest any han mort o resultat ferits almenys un miler de nens especialment per l'ofensiva a Guta.